Data public─ârii: 11 noiembrie 2021

A╚Öa cum am ar─âtat, noul Program de Ac╚Ťiune (PA) aduce fermierilor posibilitatea de a aplica ├«ngr─â╚Ö─âminte, ├«n limita a maxim 50 kg N substan┼ú─â activ─â/ha, ├«n func┼úie de dezvoltarea fiziologic─â a plantelor ╚Öi cu respectarea condi╚Ťiilor de aplicare ╚Öi ├«n timpul perioadei de interdic╚Ťie. Aceast─â permisiune, ├«ns─â, implic─â responsabilit─â╚Ťi suplimentare!

Este permisă doar utilizarea îngrășămintelor chimice!

Pe timpul sezonului rece, nu pot fi folosite dec├ót ├«ngr─â╚Ö─âminte chimice. Acest lucru se explic─â prin aceea c─â perioada de absorb╚Ťie ├«n plante a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor chimice este mai scurt─â dec├ót cea a fertilizan╚Ťilor organici. Ca urmare, riscul ca o parte din azotul aplicat s─â r─âm├ón─â ├«n sol ╚Öi s─â conduc─â la poluarea apelor cu nitra╚Ťi este mai sc─âzut.

╚śi ├«n timpul sezonului rece, respectiv a perioadei de interdic╚Ťie, trebuie respectate cu stricte╚Ťe regulile de aplicare. ├Än conformitate cu prevederile Articolului 12 din PA, nu trebuie s─â se lucreze cu material cu bulg─âri sau cu granula┼úie mai mare dec├ót cea de fabrica┼úie ┼či este obligatoriu s─â nu se lucreze dac─â umiditatea aerului este mai ridicat─â, pe cea┼ú─â sau burni┼ú─â. Se vor utiliza doar ├«ngr─â╚Ö─âminte uscate.

De asemenea, se impune adoptarea unei maxime pruden┼úe atunci c├ónd terenul agricol prezint─â fenomenul de scurgere de suprafa┼ú─â. Riscul de poluare este maxim atunci c├ónd terenul este saturat de ap─â sau ├«nghe┼úat ÔÇô motiv pentru care aplicarea ├«n aceste condi╚Ťii este interzis─â.

În concluzie, această nouă prevedere, de a aplica îngrășăminte și pe timpul iernii, trebuie privită cu toată responsabilitatea. Dacă ne dorim o apă curată și sănătoasă, atunci trebuie să fim primii care ne îngrijim de păstrarea ei astfel!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: