Data publicării: 12 septembrie 2022

Așa cum am informat deja, Academia de Științe Agricole și Silvice a României a elaborat un nou ghid de bune practici agricole în condiții de secetă extremă, ca cea care încă ne afectează anul acesta. Lucrarea nu cuprinde doar sfaturi de la specialiști ci și, foarte important, exemple ale modului în care tehnologiile recomandate au funcționat în diferite ferme din România în anul agricol 2021 – 2022.

Este recomandată aplicarea localizată a complexelor

Un aspect care determină o evoluție radical diferită este modul de fertilizare, atunci când seceta se face simțită. Specialiștii Academiei recomandă aplicarea localizată a îngrășămintelor complexe, în cazul în care echipamentul de semănat permite. Dacă nu, atunci se aplică înainte de lucrarea de dezmiriștit. Principalul obiectiv urmărit este ca încorporarea fertilizanților să nu presupună o lucrare suplimentară a solului, care ar presupune și pierderi însemnate de umezeală.

Din formula îngrășămintelor este recomandat să nu lipsească potasiul (K). De asemenea, trebuie luată în considerare și formularea îngrășămintelor complexe, iar în cazul semănatului târziu este preferabilă o formulă de îngrășământ cu conținut mai ridicat de azot (N).

În cazul în care la data semănatului există un grad de îmburuienare care solicită intervenție, se va executa o erbicidare totală înaintea semănatului sau imediat după semănat. Gradul de îmburuienare trebuie ținut permanent sub observație, având efecte negative asupra aprovizionării cu apă a solului, între altele, mai avertizează specialiștii!

Mai multe despre modul în care au funcționat aceste sfaturi, puteți afla urmând link-ul https://www.madr.ro/docs/agricultura/2022/ghid-de-bune-practici-in-agricultura-.pdf , care conduce la ghidul citat.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: