După cum bine se știe, ne aflăm în plină perioadă de interdicție a aplicării de îngrășăminte pe suprafețele agricole. Cu toate acestea, există însă și unele excepții prevăzute în Programul de Acțiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (PA).
Dacă vremea permite și plantele au nevoie, se pot aplica fertilizanți chimici și iarna!
Conform PA, pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica însă îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție în limita a maxim 50 kg N substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.
Pentru culturile din sere şi solarii nu se aplică perioadele de interdicţie în condiţiile în care în interiorul acestora temperatura este mai mare de 5°C.
Această prevedere oferă multiple avantaje fermierilor, mai ales în contextul acestei ierni, cu o vreme atât de neobișnuită.
În unele zone, datorită celor câteva precipitații (e drept, destul de reduse cantitativ), urmate apoi de temperaturi neobișnuit de ridicate, culturile de toamnă – mai ales grâul și rapița – au început să se dezvolte. De aceea, un mic booster de azot poate constitui un ajutor foarte prețios!
De asemenea, ne aflăm la începutul sezonului de plantare în solarii și sere. Așadar este momentul în care în aceste spații protejate se poate face fertilizarea inițială. Avantajul pe care PA îl oferă fermierilor este că permite și aplicarea de îngrășăminte organice, respectiv compost sau gunoi de grajd. În sere și solarii se recomandă utilizarea de gunoi de grajd proaspăt, deoarece în procesul de compostare se eliberează o cantitate impresionantă de energie termică!