Data public─ârii: 22 aprilie 2019

Sub denumirea generic─â de ÔÇ×plante aromaticeÔÇŁ sunt cuprinse nenum─ârate soiuri, apar╚Ťin├ónd unor familii diferite. Numitorul comun este c─â toate acestea sunt cultivate pentru uleiurile volatile pe care le con╚Ťin, uleiuri care sunt percepute de oameni sub forma mirosurilor ╚Öi aromelor specifice. ├Än func╚Ťie de tipul lor, fiecare dintre aceste plante necesit─â anumite tipuri de fertilizare.

Plantele aromatice ╚Öi ├«ngr─â╚Ö─âmintele sintetice ÔÇô un non-sens

Cele mai multe dintre plantele aromatice sunt destinate consumului alimentar. Ba mai mult decât atât, multe dintre ele se consumă în stare crudă în diverse salate sau se adaugă la sfârșitul fierberii alimentelor, astfel ca aroma să nu se risipească. Așadar este evident că pentru orice producător responsabil trebuie exclusă din start ideea aplicării unor tratamente sau îngrășăminte sintetice.

O alt─â parte, mai redus─â a plantelor aromatice este destinat─â alung─ârii insectelor sau odoriz─ârii ├«nc─âperilor. ├Än cazul acestora, partea folosit─â sunt florile sau, mai exact, polenul. Acestor plante li se pot aplica unele tratamente ├«mpotriva bolilor sau d─âun─âtorilor, cu condi╚Ťia ca acest lucru s─â se fac─â ├«naintea perioadei de formare a florilor. Altfel calit─â╚Ťile lor vor fi afectate. De asemenea, aplicarea unor cantit─â╚Ťi prea mari de ├«ngr─â╚Ö─âminte duce la apari╚Ťia unor inflorescen╚Ťe fragile, cu con╚Ťinut mic de polen ╚Öi, implicit, cu efecte aromatizante sc─âzute.

La majoritatea celorlalte plante aromatice se utilizeaz─â frunzele, ├«n general tinere. Din punct de vedere economic, astfel de culturi sunt foarte avantajoase, c─âci, ├«n sezon, frunzele se refac ├«n 10 ÔÇô 14 zile de la recoltare. Dar ╚Öi responsabilitatea este pe m─âsur─â: fertilizarea trebuie f─âcut─â doar cu ├«ngr─â╚Ö─âminte organice, de regul─â la ├«nceputul sezonului. ├Än orice caz, fertilizarea se face pe sol, nu pe frunze. Cantitatea de ├«ngr─â╚Ö─âminte aplicat─â trebuie s─â fie suficient─â pentru a asigura cre╚Öterea plantelor. Pentru c─â se culeg ├«n permanen╚Ť─â frunzele tinere, vegeta╚Ťia trebuie stimulat─â pentru ca s─â se ├«ntind─â, practic, pe tot sezonul.

Odat─â cu ├«ndep─ârtarea p─âr╚Ťilor recoltate din teren, se export─â nutrien╚Ťii absorbi╚Ťi. ├Än consecin╚Ť─â, necesarul de fertilizan╚Ťi ai culturii trebuie completat.

├Än concluzie, ├«n cazul culturilor de plante aromatice este necesar─â o serioas─â documentare prealabil─â, pentru a putea ╚Ťine un echilibru corect ├«ntre necesarul de ├«ngr─â╚Ö─âminte al plantelor ╚Öi evitarea fertiliz─ârii ├«n exces, care duce inevitabil la poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: