Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Fertilizarea culturilor de plante aromatice

Data publicării: 22 aprilie 2019

Sub denumirea generică de „plante aromatice” sunt cuprinse nenumărate soiuri, aparținând unor familii diferite. Numitorul comun este că toate acestea sunt cultivate pentru uleiurile volatile pe care le conțin, uleiuri care sunt percepute de oameni sub forma mirosurilor și aromelor specifice. În funcție de tipul lor, fiecare dintre aceste plante necesită anumite tipuri de fertilizare.

Fertilizarea culturilor de plante aromatice

Plantele aromatice și îngrășămintele sintetice – un non-sens

Cele mai multe dintre plantele aromatice sunt destinate consumului alimentar. Ba mai mult decât atât, multe dintre ele se consumă în stare crudă în diverse salate sau se adaugă la sfârșitul fierberii alimentelor, astfel ca aroma să nu se risipească. Așadar este evident că pentru orice producător responsabil trebuie exclusă din start ideea aplicării unor tratamente sau îngrășăminte sintetice.

O altă parte, mai redusă a plantelor aromatice este destinată alungării insectelor sau odorizării încăperilor. În cazul acestora, partea folosită sunt florile sau, mai exact, polenul. Acestor plante li se pot aplica unele tratamente împotriva bolilor sau dăunătorilor, cu condiția ca acest lucru să se facă înaintea perioadei de formare a florilor. Altfel calitățile lor vor fi afectate. De asemenea, aplicarea unor cantități prea mari de îngrășăminte duce la apariția unor inflorescențe fragile, cu conținut mic de polen și, implicit, cu efecte aromatizante scăzute.

La majoritatea celorlalte plante aromatice se utilizează frunzele, în general tinere. Din punct de vedere economic, astfel de culturi sunt foarte avantajoase, căci, în sezon, frunzele se refac în 10 – 14 zile de la recoltare. Dar și responsabilitatea este pe măsură: fertilizarea trebuie făcută doar cu îngrășăminte organice, de regulă la începutul sezonului. În orice caz, fertilizarea se face pe sol, nu pe frunze. Cantitatea de îngrășăminte aplicată trebuie să fie suficientă pentru a asigura creșterea plantelor. Pentru că se culeg în permanență frunzele tinere, vegetația trebuie stimulată pentru ca să se întindă, practic, pe tot sezonul.

Odată cu îndepărtarea părților recoltate din teren, se exportă nutrienții absorbiți. În consecință, necesarul de fertilizanți ai culturii trebuie completat.

În concluzie, în cazul culturilor de plante aromatice este necesară o serioasă documentare prealabilă, pentru a putea ține un echilibru corect între necesarul de îngrășăminte al plantelor și evitarea fertilizării în exces, care duce inevitabil la poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies