Data public─ârii: 12 aprilie 2019

A╚Öa cum am ar─âtat, fertilizarea florilor are un specific anume. Prin excelen╚Ť─â, florile sunt foarte receptive la fertilizarea cu ├«ngr─â╚Ö─âminte organice, mai ales compost. Acesta con╚Ťine at├ót macroelemente, cum sunt azotul ╚Öi potasiul necesar dezvolt─ârii ╚Öi cre╚Öterii , c├ót ╚Öi microelementele care asigur─â un colorit frumos.

Când și cât fertilizant punem la flori

Pentru gr─âdina de flori, cel mai bine este ca fertilizan╚Ťii, sub form─â de compost, s─â se aplice fie ├«n toamn─â, dup─â ie╚Öirea din vegeta╚Ťie, fie prim─âvara devreme, inaintea intr─ârii ├«n vegeta╚Ťie a plantelor. Acest lucru se stabile╚Öte ├«n func╚Ťie de tipul florilor. La cele care se planteaz─â toamna, cum sunt florile cu bulb, compostul se aplic─â odat─â cu preg─âtirea patului germinativ ╚Öi se ├«ncorporeaz─â ├«n sol.

Compostul se aplic─â ╚Öi se ├«ncorporeaz─â ├«n sol ╚Öi prim─âvara, dar, ├«nainte de plantare, ├«n cazul florilor ce se r─âs─âdesc. ├Än acest fel, tinerele plante vor beneficia de substan╚Ťele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare ulterioar─â armonioas─â.

Foarte important la cultivarea florilor este s─â se ╚Ťin─â cont de faptul c─â apa ├«n cantit─â╚Ťi suficiente este vital─â. F─âr─â ap─â plantele nu pot folosi ├«ngr─â╚Ö─âmintele din sol. Deasemenea, solurile uscate ╚Öi acide fac ├«ngr─â╚Ö─âmintele inutilizabile! Tocmai ├«n astfel de condi╚Ťii compostul ├«╚Öi arat─â superioritatea!

├Än general, la flori este suficient─â o singur─â fertilizare pe an, cea de la plantat/sem─ânat. ├Än cazul ├«n care frunzele ├«ncep s─â devin─â mai pale, iar cele cu desen specific s─â ├«╚Öi estompeze liniile, este semnul unei caren╚Ťe de nutrien╚Ťi. ├Än aceast─â situa╚Ťie, dac─â se constat─â c─â nu este vorba de lipsa apei sau de vreo boal─â, se poate aplica o fertilizare, foliar─â sau prin fertirigare. Trebuie acordat─â, ├«ns─â, o mare aten╚Ťie cantit─â╚Ťilor aplicate, care s─â fie corect corelate cu stadiul de vegeta╚Ťie ╚Öi cu condi╚Ťiile atmosferice. Altfel se ajunge ├«n situa╚Ťia polu─ârii apelor din stratul freatic cu azotul care r─âm├óne nefolosit.

├Än concluzie, fertilizarea florilor este, ├«n ansamblu, mai simpl─â dec├ót cea a culturilor de legume sau a culturilor de cereale, ├«n schimb necesit─â mai mult─â grij─â, pentru a nu polua apele freatice. ├Än plus, reamintim c─â pentru a ob╚Ťine flori frumoase, apa ├«n cantit─â╚Ťi suficiente este la fel de important─â ca ╚Öi fertilizarea!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: