Data public─ârii: 14 septembrie 2023
Image with field and windmill for agricultural concept

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon și stocarea în sol a celui deja emis constituie una dintre principalele arme pe care le avem pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Fermierii sunt și în acest domeniu în primele rânduri.

Titlurile de carbon, un supliment pentru fermierii ecologici

Agricultura este una dintre foarte pu╚Ťinele ramuri ale economiei ├«n care dioxidul de carbon este captat din atmosfer─â ╚Öi sechestrat ├«n sol. Acest lucru se realizeaz─â prin mecanismul de fotosintez─â, procesul care st─â la baza vie╚Ťii plantelor.

Recent, ├«ns─â, a ap─ârut ╚Öi posibilitatea ca din acest lucru, fermierii s─â ob╚Ťin─â c├ó╚Ötiguri suplimentare. Este vorba despre implicarea acestora ├«n bursa voluntar─â a carbonului. Aceasta este un mecanism care func╚Ťioneaz─â astfel: pe de o parte se afl─â ├«ntreprinderile care emit dioxid de carbon. Prin mecanisme interna╚Ťionale, volumul de gaz pe care ├«l pot emite este limitat. De cealalt─â parte se afl─â cei care desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi care duc la stocarea carbonului, precum agricultorii.

Cuantificarea acestor tranzac╚Ťii se face prin intermediul certificatelor de emisie dioxid de carbon. Fiecare certificat se elibereaz─â pentru fiecare ton─â de dioxid de carbon stocat ╚Öi reprezint─â un titlu negociabil.

Pentru a ob╚Ťine titlurile de dioxid de carbon, fermierii trebuie s─â ├«ndeplineasc─â anumite condi╚Ťii. Prima dintre ele este aceea de a activa ├«n domeniul produc╚Ťiei vegetale. Apoi, cea de a practica un sistem de agricultur─â conservativ─â. Aceasta presupune prelucr─âri mai pu╚Ťine ale solului, cu scopul de a asigura refacerea lui ╚Öi o mai bun─â conservare a apei. Sunt stimula╚Ťi cei care practic─â agricultura ecologic─â.

Fermierii care ├«ndeplinesc condi╚Ťiile se pot adresa unei firme specializate, care va monitoriza activitatea fermei ╚Öi va elibera, anual, certificatele de emisie dioxid de carbon, sau, dup─â preferin╚Ťe, contravaloarea lor.

├Än concluzie, fermierii care doresc s─â ajute natura, nu r─âm├ón ner─âspl─âti╚Ťi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: