
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon și stocarea în sol a celui deja emis constituie una dintre principalele arme pe care le avem pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Fermierii sunt și în acest domeniu în primele rânduri.
Titlurile de carbon, un supliment pentru fermierii ecologici
Agricultura este una dintre foarte puținele ramuri ale economiei în care dioxidul de carbon este captat din atmosferă și sechestrat în sol. Acest lucru se realizează prin mecanismul de fotosinteză, procesul care stă la baza vieții plantelor.
Recent, însă, a apărut și posibilitatea ca din acest lucru, fermierii să obțină câștiguri suplimentare. Este vorba despre implicarea acestora în bursa voluntară a carbonului. Aceasta este un mecanism care funcționează astfel: pe de o parte se află întreprinderile care emit dioxid de carbon. Prin mecanisme internaționale, volumul de gaz pe care îl pot emite este limitat. De cealaltă parte se află cei care desfășoară activități care duc la stocarea carbonului, precum agricultorii.
Cuantificarea acestor tranzacții se face prin intermediul certificatelor de emisie dioxid de carbon. Fiecare certificat se eliberează pentru fiecare tonă de dioxid de carbon stocat și reprezintă un titlu negociabil.
Pentru a obține titlurile de dioxid de carbon, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Prima dintre ele este aceea de a activa în domeniul producției vegetale. Apoi, cea de a practica un sistem de agricultură conservativă. Aceasta presupune prelucrări mai puține ale solului, cu scopul de a asigura refacerea lui și o mai bună conservare a apei. Sunt stimulați cei care practică agricultura ecologică.
Fermierii care îndeplinesc condițiile se pot adresa unei firme specializate, care va monitoriza activitatea fermei și va elibera, anual, certificatele de emisie dioxid de carbon, sau, după preferințe, contravaloarea lor.
În concluzie, fermierii care doresc să ajute natura, nu rămân nerăsplătiți!