Data publicării: 7 aprilie 2022

Una dintre cele mai recente investiții este cea din comuna Recea Cristur, județul Cluj. Ca urmare, crescătorii de animale din această localitate beneficiază de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), asigurându-se astfel condițiile necesare pentru depozitarea corectă şi avantajoase a bălegarului, conform Codului de Bune Practici Agicole.

Noua platformă are o capacitate de 1.867 metri cubi/an și o valoare totală a investiției de 1.964.927 lei, din care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a asigurat 95,4%, restul de 4,6% fiind plătit din bugetul local. Investiția include și achiziționarea utilajelor necesare unei bune funcționări a platformei. În plus, compostul rezultat (mranița) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și a autorităților locale care stabilesc modul în care costurile de exploatare ale platformelor construite urmează a fi acoperite, printr-o hotărâre a Consiliului Local. Acesta este și motivul pentru care Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole prin finanțări în infrastructura de management a gunoiului de grajd.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 80 de comunități locale.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: