Data publicării: 6 mai 2022

Mai multe organizații americane, de mediu și asociații ale fermierilor din diferite sectoare ale zootehniei, au editat recent o broșură prin care atrag atenția asupra valorii pe care gunoiul de grajd o poate aduce în fermă. Conform datelor prezentate, o singură vacă al cărei bălegar este folosit pentru fertilizare aduce o economie de 50 USD/an. În lei, vreo 200…

Din bălegar se pot face chiar și statui de grădină!

Dintre elementele prezentate în respectivul material, vă aducem și noi în atenție o parte.

O varietate întreagă de produse și produse secundare poate să fie generată cu gunoi de grajd. Constituenții săi pot fi utilizați ca resursă pentru producția de culturi, îmbunătățirea calității solului și alte scopuri, conducând în același timp la îmbunătățirea calității apei.

Gunoiul de grajd conține mult carbon și alte elemente care pot fi utilizate pentru a genera diferite tipuri de biocombustibili. Digestia anaerobă este o tehnologie care folosește microbi pentru a transforma gunoiul de grajd în biogaz. Biogazul poate fi folosit pentru a genera căldură sau electricitate pentru utilizarea în fermă sau vânzarea către rețeaua electrică locală.

Prin anumite procedee de procesare termică se pot produce combustibili lichizi, bio-ulei, inclusiv biodiesel, și produse secundare precum digestatul (care se poate folosi drept îngrășământ). Bio-uleiurile pot fi folosite pentru încălzire sau generarea de energie electrică. Biodieselul poate fi folosit la fel ca motorina obținută din petrol. Gazeificarea poate fi folosită pentru a transforma gunoiul de grajd în gaz de sinteză, un combustibil care poate alimenta motoare sau turbine.

Utilizarea gunoiului de grajd pentru a genera biocombustibili reduce dependența noastră de combustibili fosili neregenerabili. În plus, fermierii pot economisi bani atunci când biocombustibilii sunt produși și utilizați în fermă.

Gunoiul de grajd conține o cantitate mare de fibre. O parte din fibre provine din hrana animalelor nedigerată, iar o parte din paie, rumeguș sau alte componente ale așternutului, care se amestecă cu gunoiul de grajd. Fibrele de gunoi de grajd au fost folosite pentru a produce o serie de produse de consum de specialitate, cum ar fi mediu de creștere a plantelor (asemănător cu mușchiul de turbă), ghivece de semănat pentru răsaduri, îngrășământ, sculpturi de grădină, hârtie și materiale de construcție.

Concluzia finală este că produsele de larg consum ajută la transformarea gunoiului de grajd dintr-o potenţială amenințare pentru mediu într-o marfă!

Broșura poate fi vizualizată aici

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: