Data publicării: 10 septembrie 2019

Valeriu Ghenciu din Miroslava se consideră a fi un norocos, care s-a născut în „vie nobilă”, după cum singur spune. „Am moștenit de la părinți tot ceea ce se putea moșteni în agricultură: apicultură, animale, teren mai mult, vie, cultură mare.”, povestește domnia-sa. Acum însă, din cauza vârstei, care i-a răpit din puteri, nu se mai ocupă decât de apicultură și de pământul pe care-l are.

Cu toate acestea, încă nu a depus armele, cum s-ar spune. „Am lângă mine două vecine pe care, într-un fel, pot să spun că le-am obligat să se implice în niște programe legate de creșterea vitelor, astfel încât să-și ridice nivelul de trai, să o ducă și ele mai bine. Acum, când s-a anunțat că în comună va avea loc această întâlnire legată de gospodărirea gunoiului de grajd, nu puteam să nu vin și eu cu ele!”, spune, cu o anume mândrie, Valeriu Ghenciu.

„Deși sunt familiarizat cu chestiunile acestea, cu atât mai mult cu cât, atunci când am fost primar am organizat și schimburi de experiență legate de astfel de probleme, au fost lucruri noi pe care fermierii le-au aflat”, consideră legat de cursurile de instruire a fermierilor care au avut loc în comună.

Principala problemă a agricultorilor, în optica sa, o constituie lipsa desfacerii: „vin samsarii și iau marfa la un preț de nimic. De aceea ajung oamenii să plece în afară și să nu poată trăi decent”, este de părere fostul primar. „Am încercat, la Cosmești, să creez stabilitate, să stimulez exploatarea unor suprafațe mari de vie. Am adus întâi o firmă, care a luat în arendă 500 ha de vie, apoi a dat faliment. Apoi am adus altele, care au luat 100 ha. Dar tinerii și cei care au știut cât de cât carte au plecat în străinătate. Nu mai are cine lucra. Au rămas doar bătrânii. E tare grea viața la țară acum!”.

În ceea ce privește apa pe care o consumă, aceasta provine din fântână. Nu crede că e neapărat cea mai bună, ba dimpotrivă: „este dură, dar asta e, nu avem ce-i face! Mai încercăm unele tratamente!”. Pe lângă duritatea naturală a apei, consideră însă că apa este serios afectată de folosirea excesivă a îngrășămintelor: „nici populația, nici fermierii nu cunosc exact dozele, concentrațiile (maxime de nitrați n.r.). Trebuie multă muncă ca să rezolvăm problema aceasta!”.

În ceea ce privește utilitatea cursurilor de management al deșeurilor crede că sunt foarte binevenite. „Află oamenii ce trebuie să facă, direct, nu de la televizor. Și dacă știu, fac, nu se pomenesc că vine cineva să-i amendeze, să le ia și bruma de câștig pe care o mai au! Eu sper că o să fie mai bine!”, își încheie pledoaria Valeriu Ghenciu.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: