Data public─ârii: 9 august 2019

Speciali╚Ötii proiectului ÔÇ×Controlul integrat al polu─ârii cu nutrien╚ŤiÔÇŁ au ├«nceput seria instruirilor ├«n teritoriu a fermierilor, ca parte a re╚Ťelei na╚Ťionale de transfer de cuno╚Ötin╚Ťe. Cu aceast─â ocazie am stat de vorb─â cu mai mul╚Ťi participan╚Ťi la aceste cursuri, cu dorin╚Ťa de a afla cum privesc ei problema polu─ârii apelor cu nitra╚Ťi din surse agricole ╚Öi cu ce dificult─â╚Ťi se confrunt─â ├«n activitatea lor curent─â.

Gabriel Laz─âr este unul dintre locuitorii comunei Miroslava, jude╚Ťul Ia╚Öi. Principala sa activitate este cre╚Öterea celor 15 vaci ╚Öi juninci pe care le de╚Ťine. Al─âturi de al╚Ťi cons─âteni, a aflat ╚Öi el de la Prim─âria comunei c─â va avea loc o instruire a fermierilor cu privire la modul de gestionare a gunoiului de grajd ╚Öi a bunelor practici agricole care trebuiesc respectate pentru evitarea polu─ârii apelor. ÔÇ×Consider c─â ├«nt├ólnirea a fost foarte util─âÔÇŁ, a spus el dup─â aceea. ÔÇ×Am aflat exact ce trebuie s─â facem cu gunoiul de grajd. Erau ╚Öi lucruri pe care le ╚Ötiam, dar mi s-au reamintit acumÔÇŁ.

Are f├ónt├ón─â ├«n curte ╚Öi are ╚Öi ap─â din re╚Ťeaua de alimentare a comunei. Apa din f├ónt├ón─â a controlat-o, a dus-o la analiz─â ╚Öi este curat─â. Cu toate acestea, gospodarul ne poveste╚Öte c─â prefer─â s─â bea ap─â ├«mbuteliat─â, plat─â sau gazoas─â.

├Än optica lui, principala problem─â cu care se confrunt─â micii fermieri din Rom├ónia o reprezint─â lipsa cererii la produsele localede origine animal─â. Se consider─â norocos c─â are c├ó╚Ťiva clien╚Ťi care vin ╚Öi ├«i cump─âr─â laptele de acas─â cu trei lei/litru. Ce r─âm├óne este folosit ca hran─â pentru vi╚Ťei ╚Öi porci. Pe de alt─â parte, cum spune singur ÔÇ×a╚Ö prefera s─â fie o pia╚Ť─â de desfacere sigur─â, chiar cu 1,5 ÔÇô 2 lei. A╚Öa, ast─âzi ├«l dau cu 3 lei, dar m├óine ├«l arunc!ÔÇŁ.

├Än ceea ce prive╚Öte poluarea apei cu nitra╚Ťi, fermierul ne declar─â: ÔÇ×Pe viitor, ca ╚Öi p├ón─â acum, voi face toate demersurile posibile pentru a nu polua apa. De exemplu, gunoiul de grajd nu ├«l ╚Ťin acas─â, ci ├«l duc la platform─â!ÔÇŁ.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: