Data publicării: 19 iulie 2022

Înainte de a fi folosit drept îngrășământ, gunoiul de grajd trebuie să treacă printr-un proces de fermentare. În urma acestuia se transformă în compost și poate fi folosit eficient pentru fertilizarea terenurilor, fără a produce poluare.

Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) oferă în cuprinsul său o serie de sfaturi referitoare la modul în care se obține o fermentare corectă pe platformele de colectare.

Fermentarea anaerobă

Conform CBPA, există două moduri de a conduce fermentarea bălegarului: anaerob şi aerob.

Pentru realizarea fermentării anaerobe, bălegarul scos din grajd şi amestecat cu furca se transportă la platformă, se aşează în grămezi care se tasează (se calcă în picioare) pentru a îndepărta o parte din aer. Este bine ca grămezile care se aşează zilnic să aibă formă de cub cu latura de cel mult un metru. După tasare este bine să se pună deasupra un capac de scânduri sau chiar un strat de paie care apără bălegarul de soare, de vânt, oprind pierderea azotului (în special prin emisii de amoniac).

În zilele următoare se procedează la fel, aşezând grămada de bălegar alături de cea din ziua precedentă. În felul acesta se clădeşte o treime din suprafaţa platformei. După ce a fost aşezat primul strat se clădeşte deasupra cel de-al doilea strat şi astfel înălţimea bălegarului din platformă atinge aproape doi metri. La această înălţime, suprafaţa bălegarului se poate acoperi cu un strat de pământ de 20 cm grosime. După completarea unei treimi din platformă se trece la a doua treime şi apoi la a treia, aşezându-se bălegarul în acelaşi fel.

În timpul verii, platforma se udă cu apă sau cu urină, astfel încât bălegarul scos din interiorul platformei să mustească dacă este strâns în mână. Aceasta dovedeşte că bălegarul are 70-75 % umiditate, care asigură o fermentare normală. În cazul în care bălegarul este uscat, mucegăieşte.

Fermentarea bălegarului durează 3-4 luni. La sfârşitul fermentării, înălţimea şi volumul grămezii de bălegar din platformă scad cu o treime, sau la jumătate dacă fermentarea durează peste 4-5 luni.

Când se goleşte platforma, bălegarul se ia în ordinea în care a fost aşezat, adică începând cu prima treime a platformei, deoarece fermentarea începe treptat, în ordinea în care bălegarul a fost aşezat în platformă.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: