Data publicării: 4 decembrie 2019

În cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC) în perioada 2021 – 2027, tinerilor fermieri li se vor acorda o serie de facilități deloc de neglijat. Pentru cei din România doar suma prevăzută ca plată suplimentară directă pentru susținerea veniturilor va fi de peste 37 milioane euro anual.

Aceasta este doar una dintre măsurile prin care se intenționează stimularea tinerilor să se implice în agricultură și să preia afacerile părinților sau bunicilor.

O altă prevedere este creșterea limitei primei de instalare a tinerilor fermieri de la 70.000 la 100.000 de euro.

Deja de câțiva ani există o lege care prevede că statul poate pune la dispoziția tinerilor care doresc să desfășoare o activitate agricolă, câte cinci hectare, fără nici un fel de arendă sau altfel de plată.

La ora actuală marea majoritate a fermelor din țara noastră sunt conduse de oameni cu vârsta de peste 55 de ani. Majoritatea tinerilor preferă să se orienteze spre alte ocupații decât agricultura. Această tendință se manifestă în întreaga Uniune Europeană. Tocmai pentru a modifica această tendință, noua PAC a stabilit ca pe o direcție obligatorie de urmat, acordarea unor facilități semnificative tinerilor care se vor implica în agricultură.

În contextul actualelor îngrijorări exprimate clar de Uniunea Europeană cu privire la riscurile majore asupra mediului, prevederile din PAC subliniază sinergic necesitatea aplicării pe scară mai largă a unor cunoștințe și tehnologii noi în practicarea agriculturii.

Cu alte cuvinte, implicarea tinerilor fermieri bine pregătiți și motivați să practice o agricultură sustenabilă va avea un rol important în eforturile de conservare a resurselor naturale, contribuind în același timp la protecția apelor împotriva poluării cu nutrienți.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: