Una dintre problemele cele mai dezbătute la ora actuală este aceea a valorificării superioare a resurselor. Altfel spus, să scoatem tot ceea ce se poate scoate din activitatea fermei. În acest context, a apărut și conceptul de „economie circulară”. Adică să refolosim tot ceea ce se poate refolosi. Și o grămadă de lucruri, după o minimă prelucrare pot fi folosite în scopuri la care poate că altfel nici nu ne-am fi gândit. De fapt, în acest domeniu fantezia fiecăruia este liberă să lucreze! Noi vă vom prezenta doar trei exemple, folosite la trei paliere diferite, despre cum lucruri ce par deșeuri pot deveni materiale utile.
Primul exemplu, foarte util mai ales în micile gospodării, dar și în ferme mai mari, este cel al sticlelor din plastic. Cu ajutorul unui dispozitiv foarte simplu, realizat dintr-o lamă și un băț cilindric, acestea se pot debita în fire, mai late sau mai înguste. Aceste fire au două calități: sunt foarte rezistente, iar când sunt încălzite se strâng foarte mult. De aceea pot fi folosite la îmbinarea elementelor din garduri, țarcuri, capre de tăiat lemne, suporturi pentru flori, etc. După ce elementele de îmbinat se leagă între ele, firele se încălzesc cu un pistol de suflat aer cald sau chiar cu banalul foen. Rezultatul este mai presus de așteptări.
Un alt exemplu este cel al unor fermieri care transformă producția secundară, în special tulpinile de floarea soarelui, dar și paiele de grâu sau orz, în peleți sau micropeleți. Aceștia pot fi calibrați în funcție de dorință și de performanțele utilajului folosit, astfel încât să poată fi folosiți în centrale pe lemne cu alimentare automată, în sobe clasice sau în diferite instalații. O bună utilizare a lor este în instalațiile de uscare a cerealelor, de exemplu. Astfel, un produs secundar, cu o utilizare destul de limitată, poate deveni o resursă prețioasă, producând economii importante la facturile de gaze. Sau pot fi folosite în loc de lemne de foc…
Utilajele de peletizare au prețuri foarte variate, în funcție de capacitate și complexitate. Multe dintre ele pot fi cumpărate la prețuri foarte accesibile pentru fermierii medii, care au și materia primă necesară.
Ultimul exemplu este cel al unei părți a producătorilor de pesticide și alte soluții pentru protecția plantelor. Aceștia recuperează de la fermieri recipientele golite și le reciclează. Din ele realizează saci, cei mai mulți dintre ei destinați colectării de deșeuri.
Aceste trei exemple ilustrează modul cum pot transformate în resurse valoroase lucruri care altfel ar deveni deșeuri poluante, pentru a căror distrugere ecologică ar trebui să plătim.