Campania de primăvară continuă să rămână una dintre principalele priorități ale acestei perioade. Chiar dacă epidemia de COVID-19 continuă să ne dea mari bătăi de cap, sau tocmai de aceea, activitățile agricole trebuie să fie una dintre preocupările centrale ale tuturor celor implicați. În condițiile de după epidemie, anul acesta rezervele alimentare ale fiecărei țări vor trebui asigurate majoritar din producția internă! Așadar, nu trebuie neglijat nici unul dintre factorii care contribuie la obținerea unor recolte bune și de calitate!
Ambalajele se recuperează, iar apa se reciclează!
Între instrumentele pe care agricultura modernă le pune la îndemâna fermierilor, se numără substanțele de tratament împotriva bolilor și dăunătorilor. Trebuie să spunem că în acest an, în care virusul SARS-CoV-2 a închis unele frontiere, mai multe ministere din cadrul Guvernului României au trebuit să își unească eforturile pentru a face ca mare parte din substanțele de tratament venite din import să poată ajunge la ferme. Ar fi, deci, păcat ca ele să fie risipite sau folosite necorespunzător. De aceea, reamintim câteva reguli și procedee care previn poluarea, în primul rând a apelor, atunci când se aplică tratamentele cu pesticide.
În primul rând, prepararea substanțelor se face direct în mașinile de aplicare, pe platforme betonate. În mașină se varsă întâi substanța de tratament. Apoi, utilizând tot recipientul original în care s-a aflat soluția, se adaugă apa pentru diluție, până când se obține concentrația prescrisă. De notat că producătorii folosesc unități de ambalare cu capacități astfel calculate, încât pentru realizarea diluției să se facă cel puțin o dublă clătire a ambalajului. Această dublă clătire este suficientă pentru a realiza o curățare de siguranță a recipientelor, în cazul substanțelor autorizate în România. Oricum, acestea se returnează furnizorilor, care pentru cantități mari organizează și preluarea din ferme, în cadrul unor programe specializate.
Aplicarea tratamentelor se face doar în condițiile și cantitățile prevăzute în specificațiile tehnice. Nu se aplică tratamente în zonele de protecție din jurul corpurilor de apă și nici în condiții de vânt puternic sau precipitații.
Spălarea utilajelor și a rezervoarelor acestora, după încheierea operațiunii, se face pe platforme betonate, iar apa folosită se colectează în instalații de neutralizare. Deși poate suna foarte pompos, aceste instalații sunt destul de simple. Procesul pe care se bazează este acela de a păstra apa și de a folosi căldura solară pentru a o încălzi cât mai mult pe timpul zilei. Astfel, în câteva zile urmele de pesticide se descompun, iar apa poate fi folosită pentru udatul culturilor.
Așadar, prevenirea poluării apelor în timpul aplicării pesticidelor nu este o chestiune complicată, ci doar una care ține de atenție și corectitudine. Odată respectate regulile se asigură păstrarea calității apelor, dar și recuperarea și refolosirea ambalajelor, tradusă într-o poluare redusă și din alte surse!