Data publicării: 9 septembrie 2020

De-a lungul timpului am tot vorbit despre cum trebuie construite platformele de depozitare a gunoiului de grajd. În acest context am precizat și măsurile care trebuie luate pentru ca bălegarul să rămână pe platformă și să nu polueze împrejurimile sau, mai ales, pânza freatică. Dar, oricât de bine ar fi construită platforma, nu ajută la nimic dacă poluarea se produce în drum spre platformă!

Curățarea vehiculelor se face tot într-o zonă de colectare!

Transportul gunoiului de grajd din gospodării către platformele comunale de colectare este o etapă care nu trebuie tratată cu superficialitate. În timpul transportului se pot produce episoade de poluare destul de însemnate, dacă acesta nu este făcut așa cum trebuie, respectând câteva reguli importante.

În primul rând, este importantă alegerea mijlocului de transport. Fie că este vorba despre căruță sau despre o remorcă, aceasta trebuie să fie etanșă, astfel încât să nu apară scurgeri la fund sau la îmbinări. Pentru siguranță, dar și pentru a ușura curățarea, mai apoi, a mijlocului de transport, este recomandat a se acoperi zona de încărcare cu o folie de plastic. Gunoiul se va așeza peste aceasta.

Cantitatea de gunoi încărcată nu trebuie să depășească înălțimea căruței sau a remorcii, astfel încât să nu cadă pe drum.

Încărcarea, la fel ca și descărcarea, trebuie făcută cu grijă. Gunoiul nu are voie să ajungă altundeva decât pe zona ce îi este destinată.

Colectarea dejecțiilor lichide trebuie făcută în cisterne sau bidoane etanșe, manipulate cu atenție.

După efectuarea transportului, curățarea vehiculului folosit trebuie făcută tot într-o zonă de colectare.

În concluzie, nu trebuie să uităm că fiecare verigă din procesul de management al gunoiului de grajd își are importanța ei. Nerespectarea regulilor la una dintre ele scade eficiența celorlalte!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: