Data publicării: 23 februarie 2021

Deși există o glumă care spune că ultima lună de iarnă se numește „fe-martie”, din punct de vedere calendaristic iarna a ajuns la sfârșit. Dacă e să tragem o linie, cu excepția unei părți din luna februarie, am avut o iarnă destul de blândă. Poate că precipitațiile mai bogate nu ar fi făcut rău, dar, una peste alta, semnele nu par rele.

Fermierii își pot alcătui propriul calendar!

Tocmai pentru că nu ne putem baza doar pe simple păreri, este cazul unei evaluări a stadiului de evoluție a culturilor, acum, la sfârșitul iernii. Una dintre cele mai eficiente metode pe care specialiștii o recomandă pentru evaluarea modului în care plantele au rezistat la ger și a modului în care s-au manifestat sau nu anumite boli ori dăunători, se numește „metoda monoliților”. Aceasta presupune o serie de lucrări în câmp și o altă parte de lucrări ce se desfășoară în spații încălzite.

Pentru început, se alege o zonă la întâmplare din câmp, de pe care se vor ridica probele. Se delimitează o suprafață de cca un metru pătrat sau mai mică, de pe care se îndepărtează stratul de zăpadă, cu ajutorul unei lopeți. Cu ajutorul unei cazmale se extrage stratul de sol de la suprafață, cu tot cu plante (de grâu, orz, etc). Se încearcă, pe cât posibil, să nu fie deranjat pământul în care sunt fixate rădăcinile plantelor.

Următoarele operațiuni se desfășoară în spații încălzite.

Într-o primă fază, se introduc mostrele de sol într-un spațiu încălzit la temperaturi de până la 5°C, dar întunecos. După câteva zile, se mărește treptat temperatura, până în jurul valorii de 18°C, se udă cu apă la temperatura mediului ambiant și se asigură lumină suficientă.

În următoarele zile se determină numărul de plante care repornesc în vegetație, numărul de frați, etc.

Prin determinarea viabilității culturilor, fermierii obțin informații-cheie referitoare la viitoarea dezvoltare a culturilor.

În funcție de datele obținute, corelate cu prognozele agro-meteorologice puse la dispoziție de specialiști, fermierii își pot alcătui propriul calendar al lucrărilor de început de primăvară.