Data public─ârii: 14 martie 2023

O nou─â evaluare a bioeconomiei UE arat─â c─â de╚Öi eficien╚Ťa utiliz─ârii resurselor se ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte, exist─â o presiune tot mai mare asupra ecosistemelor din silvicultur─â ╚Öi agricultur─â.

Bioeconomia acoper─â toate sectoarele ╚Öi sistemele care se bazeaz─â pe resurse biologice. O evaluare a progresului ╚Öi a tendin╚Ťelor din bioeconomia UE, efectuat─â de Centrul Comun de Cercet─âri (JRC), confirm─â concluziile Raportului de progres al bioeconomiei al UE conform c─âreia este necesar─â o mai bun─â coordonare a politicilor pentru a face fa╚Ť─â presiunilor multiple asupra terenurilor cauzate de cererea de biomas─â.

Managementul durabil al pajiștilor și pădurilor devine precar

Evaluarea este prima dintr-o serie bazat─â pe Sistemul UE de monitorizare a bioeconomiei, dezvoltat de JRC pentru a urm─âri progresul economic, de mediu ╚Öi social c─âtre o bioeconomie durabil─â. Sistemul de monitorizare ╚Öi raportare a strategiei de bioeconomie actualizate ├«n 2018 a UE este o ac╚Ťiune condus─â de JRC.

Evaluarea acoper─â cele cinci obiective ale strategiei de bioeconomie:

  • asigurarea securit─â╚Ťii alimentare ╚Öi nutri╚Ťionale
  • gestionarea durabil─â a resurselor naturale
  • reducerea dependen╚Ťei de resursele neregenerabile, nesustenabile
  • atenuarea ╚Öi adaptarea la schimb─ârile climatice
  • consolidarea competitivit─â╚Ťii europene ╚Öi crearea de locuri de munc─â.

├Än timp ce disponibilitatea alimentelor ├«n UE este stabil─â, puterea de cump─ârare a sc─âzut u╚Öor ├«n ultimii cinci ani, conform evalu─ârii. Furnizarea de servicii ecosistemice arat─â o tendin╚Ť─â pozitiv─â ÔÇô cu toate c─â indicatorii concentra╚Ťi pe presiunile asupra p─âdurilor ╚Öi asupra agroecosistemelor arat─â o sc─âdere a managementului durabil. Tendin╚Ťele privind eficien╚Ťa resurselor ╚Öi a energiei sunt ├«n mare parte pozitive, iar ponderea valorific─ârii de╚Öeurilor biologice cre╚Öte ├«n timp.

Raportul JRC eviden╚Ťiaz─â c─â majoritatea de╚Öeurilor alimentare sunt generate ├«n faza de consum final a lan╚Ťului de aprovizionare, oferind un indiciu asupra locurilor ├«n care strategiile de reducere a de╚Öeurilor pot fi vizate cel mai eficient.

├Än contextul atenu─ârii ╚Öi adapt─ârii la schimb─ârile climatice, exist─â o u╚Öoar─â ├«nr─âut─â╚Ťire a emisiilor din agricultur─â ╚Öi o ├«nr─âut─â╚Ťire mai acut─â ├«n sectorul LULUCF (modul de utilizare a terenurilor, modificarea utiliz─ârii terenurilor ╚Öi silvicultur─â). La nivel de LULUCF, se observ─â faptul c─â suprafe╚Ťe de terenuri cultivate ╚Öi paji╚Öti sunt relativ stabile ├«n timp, fluctua╚Ťiile indicatorului fiind determinate ├«n principal de p─âduri / suprafe╚Ťele de teren ├«mp─âdurite.

Indicele de exploatare a apei este un alt indicator critic care arat─â echilibrul dintre cererea de ap─â ╚Öi capt─âri, fa╚Ť─â de disponibilitatea apei. Acest indicator este deosebit de critic pentru regiunile cu stres hidric, cum ar fi Marea Mediteran─â.

Raportul complet este disponibil pe Bioeconomy: EU is moving towards its goals, but environmental challenges persist (europa.eu)

Recomandările editorilor pe aceeași temă: