Data public─ârii: 28 iunie 2021

De mult─â vreme speciali╚Ötii ├«n mediu au avertizat c─â poluarea cu azot a apelor, subterane sau de suprafa╚Ť─â, genereaz─â efecte cumulate ╚Öi la distan╚Ť─â. Cu c├ót efectele se produc la distan╚Ťe mai mari de sursa ini╚Ťial─â de poluare ╚Öi cu c├ót nitra╚Ťii se acumuleaz─â din mai multe surse, cu at├ót poluarea este mai periculoas─â. Iar cele mai expuse sunt apele m─ârilor, care acumuleaz─â cea mai mare parte a compu╚Öilor de azot deversa╚Ťi ├«n zona bazinelor hidrografice ale r├óurilor ce le alimenteaz─â.

O lec╚Ťie grea, ce trebuie bine ├«nv─â╚Ťat─â!

Iat─â c─â f─âr─â s─â ne fi dorit acest lucru, de c├óteva luni suntem martori la manifestarea extrem─â a unei astfel de eutrofiz─âri, care amenin╚Ť─â inclusiv litoralul rom├ónesc. Din cauza unei acumul─âri masive de nitra╚Ťi, o por╚Ťiune ├«nsemnat─â a M─ârii Marmara a fost acoperit─â de un fel de gel. Nu este vorba doar despre o simpl─â pelicul─â, ci mai degrab─â de un fel de bul─â, care se manifest─â ╚Öi sub suprafa╚Ťa apei, spun cercet─âtorii.

Cauza o constituie dezvoltarea exploziv─â a unor alge ╚Öi alte organisme, care se hr─ânesc cu azot. Prezen╚Ťa ├«n exces a nitra╚Ťilor ├«n apele din zona de coast─â a M─ârii Marmara a f─âcut ca dezvoltarea respectivelor organisme s─â creasc─â exponen╚Ťial. Dincolo de aspectul nepl─âcut pe care fenomenul ├«l provoac─â ÔÇô apa a luat o culoare maronie ╚Öi are o consisten╚Ť─â mucilaginoas─â ÔÇô efectele sunt mult mai grave. Stratul de alge ├«mpiedic─â apa s─â fac─â schimbul normal de gaze cu atmosfera. Din acest motiv, apa nu se mai oxigeneaz─â ╚Öi nici nu mai elimin─â dioxidul de carbon. Rezultatul se traduce ├«ntr-o mortalitate piscicol─â care poate ajunge p├ón─â la dispari╚Ťia unor specii. Acela╚Öi lucru este valabil ╚Öi pentru alte specii, precum scoici ╚Öi chiar alge verzi.

Conform specialiștilor în domeniu este pentru prima oară când acest fenomen se manifestă la o scară atât de mare. În orice caz, prognozele nu sunt prea optimiste. Se așteaptă ca încălzirea apei, așteptată în sezonul cald, să mărească amploarea fenomenului.

Una dintre temeri este legată și de deplasarea petei. Între Marea Marmara și Marea Neagră există un curent, către aceasta din urmă. De aceea, există riscul ca efectele negative să se propage și în zona noastră maritimă.

Lec╚Ťia pe care ar trebui s─â o ├«nv─â╚Ť─âm cu to╚Ťii este c─â poluarea cu azot se ├«ntoarce ├«mpotriva noastr─â ├«n moduri neb─ânuite. De aceea, respectarea bunelor practici agricole privind evitarea polu─ârii cu nitra╚Ťi trebuie s─â ne fie un mod de via╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: