Nevoia de a ne întoarce către o agricultură mai sustenabilă, care să dăuneze mai puțin mediului, este tot mai evidentă. Schimbările climatice, eroziunea solului, poluarea apelor, sunt doar câteva dintre problemele care probează acest fapt. În acest context, Comisia Europeană a lansat, așa cum am mai spus-o, noi strategii care să conducă spre rezolvarea acestor probleme. Unul dintre obiectivele stabilite este ca, până în anul 2030, măcar 25% din teritoriul agricol european să fie lucrat în sistem ecologic.
Numărul fermelor ecologice se va tripla
„Trebuie să transformăm proiectul Green Deal dintr-o ambiție într-o realitate”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, la sfârșitul lunii mai. Între alte căi prin care se urmărește atingerea acestui deziderat este și aceea de încurajare a agriculturii ecologice.
„Ceea ce ne dorim este să avem cetățeni mai sănătoși, pe un pământ mai verde”, declara vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, legat de același subiect. La ora actuală, doar 8% dintre terenurile agricole ale UE sunt ocupate de fermele care lucrează în sistem ecologic. Până în 2030 procentul acesta ar trebui să crească de mai bine de trei ori, astfel încât să ajungă la 25%.
Ferme ecologice, în viziunea Comisiei Europene, înseamnă ferme în care este exclusă folosirea pesticidelor, a îngrășămintelor de sinteză, dar și a antibioticelor administrate animalelor în scop preventiv. De asemenea, hrana animalelor trebuie să fie bazată pe produse naturale, obținute, la rândul lor, din culturi ecologice.
Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia va pune la dispoziție fonduri importante, care să-i stimuleze pe fermieri să se concentreze pe acest tip de activitate.
În acest context, managementul judicios al gunoiului de grajd devine un obiectiv tot mai important. Colectarea corespunzătoare a deșeurilor rezultate din fermele de animale, urmată de fermentarea lor corespunzătoare și, apoi, de distribuire a lor ca îngrășăminte organic, pot deveni o activitate eficientă și care să dea plusvaloare producțiilor.
În plus, un management corect, conform regulilor, al gunoiului de grajd reprezintă și cea mai sigură cale de a păstra curate apele din pânza freatică și pe cele de suprafață!