Data public─ârii: 10 iunie 2020

Nevoia de a ne ├«ntoarce c─âtre o agricultur─â mai sustenabil─â, care s─â d─âuneze mai pu╚Ťin mediului, este tot mai evident─â. Schimb─ârile climatice, eroziunea solului, poluarea apelor, sunt doar c├óteva dintre problemele care probeaz─â acest fapt. ├Än acest context, Comisia European─â a lansat, a╚Öa cum am mai spus-o, noi strategii care s─â conduc─â spre rezolvarea acestor probleme. Unul dintre obiectivele stabilite este ca, p├ón─â ├«n anul 2030, m─âcar 25% din teritoriul agricol european s─â fie lucrat ├«n sistem ecologic.

Num─ârul fermelor ecologice se va tripla

ÔÇ×Trebuie s─â transform─âm proiectul Green Deal dintr-o ambi╚Ťie ├«ntr-o realitateÔÇŁ, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultur─â, la sf├ór╚Öitul lunii mai. ├Äntre alte c─âi prin care se urm─âre╚Öte atingerea acestui deziderat este ╚Öi aceea de ├«ncurajare a agriculturii ecologice.

ÔÇ×Ceea ce ne dorim este s─â avem cet─â╚Ťeni mai s─ân─âto╚Öi, pe un p─âm├ónt mai verdeÔÇŁ, declara vicepre╚Öedintele Comisiei, Frans Timmermans, legat de acela╚Öi subiect. La ora actual─â, doar 8% dintre terenurile agricole ale UE sunt ocupate de fermele care lucreaz─â ├«n sistem ecologic. P├ón─â ├«n 2030 procentul acesta ar trebui s─â creasc─â de mai bine de trei ori, astfel ├«nc├ót s─â ajung─â la 25%.

Ferme ecologice, ├«n viziunea Comisiei Europene, ├«nseamn─â ferme ├«n care este exclus─â folosirea pesticidelor, a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor de sintez─â, dar ╚Öi a antibioticelor administrate animalelor ├«n scop preventiv. De asemenea, hrana animalelor trebuie s─â fie bazat─â pe produse naturale, ob╚Ťinute, la r├óndul lor, din culturi ecologice.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia va pune la dispozi╚Ťie fonduri importante, care s─â-i stimuleze pe fermieri s─â se concentreze pe acest tip de activitate.

├Än acest context, managementul judicios al gunoiului de grajd devine un obiectiv tot mai important. Colectarea corespunz─âtoare a de╚Öeurilor rezultate din fermele de animale, urmat─â de fermentarea lor corespunz─âtoare ╚Öi, apoi, de distribuire a lor ca ├«ngr─â╚Ö─âminte organic, pot deveni o activitate eficient─â ╚Öi care s─â dea plusvaloare produc╚Ťiilor.

├Än plus, un management corect, conform regulilor, al gunoiului de grajd reprezint─â ╚Öi cea mai sigur─â cale de a p─âstra curate apele din p├ónza freatic─â ╚Öi pe cele de suprafa╚Ť─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: