Data public─ârii: 9 noiembrie 2020

A╚Öa cum am spus ├«n numeroase r├ónduri, eroziunea solului este un fenomen periculos ╚Öi foarte greu reversibil. De mai mul╚Ťi ani, a ├«nceput s─â se manifeste ╚Öi ├«n ╚Ťara noastr─â. Oprirea lui depinde ├«n primul r├ónd de agricultori, de modul ├«n care ace╚Ötia cunosc ╚Öi aplic─â o serie de reguli referitoare la modul ├«n care efectueaz─â anumite lucr─âri.

Gramineele protejeaz─â cel mai bine solul!

Terenurile ├«n pant─â sunt mult mai expuse eroziunii. De aceea, acestea au nevoie de o aten╚Ťie suplimentar─â. Speciali╚Ötii recomand─â ca pe terenurile arabile ├«nclinate s─â fie respectate cu prec─âdere urm─âtoarele m─âsuri:

Lucrările și semănatul culturilor prășitoare se vor face pe curbele de nivel. Gunoiul de grajd care se aplică trebuie să fie bine fermentat. În astfel de zone sunt recomandate și îngrășămintele verzi.

Pe curbele de nivel culturile se organizeaz─â ├«n f├ó╚Öii cu l─â╚Ťimi ├«n func╚Ťie de pant─â. ├Äntre f├ó╚Öii se intercaleaz─â benzi ├«nierbate permanent, orientate pe curbele de nivel sau cu o abatere de 3 ÔÇô 5%. L─â╚Ťimile f├ó╚Öiilor, ├«n func╚Ťie de pant─â, ar trebui s─â fie, spun speciali╚Ötii, dup─â cum urmeaz─â:

  1. pant─â de 5% – 10% – l─â╚Ťime a f├ó╚Öiei de 60-150 m;
  2. pant─â de 10% – 15% – l─â╚Ťime a f├ó╚Öiei de 30-60 m;
  3. pant─â de 15% – 20% – l─â╚Ťime a f├ó╚Öiei de 20-30 m;
  4. pant─â de peste 25% – l─â╚Ťime a f├ó╚Öiei de 20 m.

O alt─â m─âsur─â pentru combaterea eroziunii terenurilor ├«n pant─â este practicarea de asolamente speciale cu plante protectoare ├«mpotriva eroziunii. De asemenea, ├«nfiin╚Ťarea planta╚Ťiilor antierozionale, sub form─â de perdele de 10 – 15 m l─â╚Ťime, orientate pe curbele de nivel, se dovede╚Öte o m─âsur─â foarte eficient─â la pante de 20 ÔÇô 25%.

├Än func╚Ťie de nivelul de protec╚Ťie pe care-l ofer─â solului, plantele de cultur─â pot fi clasificate ├«n urm─âtoarele categorii:

  • foarte bune protectoare – graminee (specii de Lolium ╚Öi Dactylis) ╚Öi leguminoase perene (lucern─â, trifoi, ghizdei);
  • bune protectoare – cereale p─âioase (gr├óu, orz, ov─âz, mei, iarba de Sudan etc.);
    mediu protectoare – leguminoase anuale (maz─âre, m─âz─âriche, soia, lupin, fasole);
  • slab protectoare – culturi pr─â╚Öitoare (porumb, floarea soarelui, cartofi, sfecl─â de zah─âr, dovlecei, vi╚Ť─â de vie etc.).

├Än fine, o alt─â m─âsur─â const─â ├«n efectuarea lucr─ârilor adecvate de ├«mbun─ât─â╚Ťiri funciare, precum teras─ârile. Desigur, ├«ns─â, c─â acestea din urm─â sunt opera╚Ťiuni complexe, care presupun at├ót implicarea unor speciali╚Öti, c├ót ╚Öi utilaje ╚Öi for╚Ť─â de munc─â ce nu sunt la ├«ndem├óna tuturor fermierilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: