Data public─ârii: 7 mai 2020

Una dintre opera╚Ťiileimportante privind ├«ntre╚Ťinerea culturilor este erbicidarea de prim─âvar─â, care are ca scop prevenirea apari╚Ťiei ╚Öi distrugerea buruienilor care infesteaz─â culturile.

Buruieni ca volbura sau p─âl─âmida ├«mpiedic─â evolu╚Ťia plantelor din cultur─â. Altele, precum romani╚Ťa sau hri╚Öca urc─âtoare ├«ngreuneaz─â sau chiar fac imposibil─â recoltarea cerealelor p─âioase.

╚śi ├«n cazul culturilor de prim─âvar─â, precum porumbul ╚Öi floarea soarelui, erbicidarea este vital─â pentru o bun─â dezvoltare a plantelor.

Nu folosi╚Ťi dec├ót substan╚Ťe autorizate!

Dac─â erbicidarea nu este f─âcut─â la timp, rezultatul se traduce prin ├«mburuienarea culturilor. Aplicarea ei mai t├órziu nu va mai avea efectele scontate. Ba, dimpotriv─â, prin efectul de fito-toxicitate poate provoca ╚Öi debilitarea culturii, cu pierderi de produc╚Ťie. Din acest motiv este foarte important ca aceast─â lucrare s─â se fac─â exact la momentul potrivit.

├Än condi╚Ťii de secet─â, ╚Öi buruienile se dezvolt─â mai greu. Ca atare, plaja de timp ├«n care se poate face erbicidarea este mai larg─â. ├Än schimb, atunci c├ónd vin ploile, urmate apoi de o perioad─â cald─â, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â de obicei prim─âvara, plantele d─âun─âtoare cresc foarte repede. De aceea, aplicarea substan╚Ťelor ├«mpotriva buruienilor trebuie s─â se fac─â rapid.

Nu vom insista asupra multitudinii de produse disponibile pe pia╚Ť─â. To╚Ťi reprezentan╚Ťii firmelor specializate pot oferi informa╚Ťii detaliate referitor la substan╚Ťele destinate combaterii buruienilor mono- sau dicotiledonate din diverse culturi.

Foarte important, ├«ns─â, este s─â se utilizeze doar produse autorizate. Lista acestora este disponibil─â pe site-ul Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale Fitosanitare sau al MADR. Utilizarea unor produse neautorizate, chiar dac─â uneori sunt mai ieftine, poate avea consecin╚Ťe devastatoare asupra culturilor. Mai ad─âug─âm c─â unele substan╚Ťe din gama aceasta sunt ├«ncadrate ╚Öi ├«n categoria substan╚Ťelor periculoase ╚Öi, prin urmare, manipularea lor este reglementat─â de o legisla╚Ťie special─â.

Indiferent ├«ns─â de categoria ├«n care se ├«ncadreaz─â, toate aceste substan╚Ťe sunt puternic poluante. Utilizarea lor implic─â respectarea unor reguli stricte, astfel ├«nc├ót s─â fie prevenit─â poluarea apelor din p├ónza freatic─â sau a celor de suprafa╚Ť─â. ├Än caz contrar, ├«n loc s─â aduc─â un beneficiu, sub forma unui spor de produc╚Ťie, erbicidele nu vor aduce dec├ót probleme de s─ân─âtate pentru membrii comunit─â╚Ťii ce consum─â apa din f├ónt├ónile aflate ├«n zon─â!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: