Așa cum am arătat, cursurile de apă pot oferi surse alternative de energie pentru ferme și gospodării. Continuăm să vă oferim câteva idei, mai vechi ori mai noi, care pot face munca mai ușoară și mai productivă.
Apa, sursă de energie
Morile de apă, ca și gaterele antrenate de forța râurilor sunt deja binecunoscute ca utilizări ale energiei gratuite pe care natura ne-o pune la îndemână. Aceste aplicații mai sunt folosite încă și astăzi, cu rezultate mulțumitoare în unele localități. Acestea nu presupun costuri ridicate de exploatare. La fel se întâmplă și cu intalațiile de bătut postavul, din Transilvania și Maramureș.
O altă aplicație, foarte simplă, dar foarte eficientă și ușor de amenajat, o constituie răcirea serpentinelor de la cazanele tradiționale de distilare a băuturilor alcoolice. În loc de folosirea unui cazan în care apa se schimbă atunci când se încălzește, vasul de răcire este alimentat în flux continuu cu apa provenită dintr-un curs de apă poziționat mai sus decât cazanul.
Dar unii gospodari s-au gândit și la instalații de irigat. Este cazul unui maramureșan din Ilba Mică, care a creat o pompă excentrică, de mărimea unui borcan. Apoi i-a adăugat o roată cu palete, care să antreneze pompa. Iar roata în sine este învârtită de apă. Mișcarea este transmisă pompei printr-un lanț. Pompa în sine, cu tot cu roată, a fost montată pe un cadru metalic, înalt de aproximativ cinci metri. Întreg ansamblul a fost fixat pe un ponton improvizat, mai degrabă o plută, ancorat pe Someș. Și, așa cum se aștepta inventatorul, a funcționat impecabil, o vară întreagă. Practic, roata cu palete este învârtită de curentul râului. Mișcarea este transmisă pompei, al cărui sorb este plasat sub ponton. Apa este urcată până în vârful cadrului metalic, iar de-acolo este trimisă prin țevi sau furtune oriunde este nevoie de ea. Sistemul nu are nevoie de supraveghere și poate funcționa neîntrerupt atâta vreme cât râul curge. Singura condiție este ca adâncimea apei să fie de cel puțin 50 cm. Distanța minimă la care poate fi transportată apa este de 500 de metri.
O altă aplicație, foarte utilă, o reprezintă sistemele de climatizare a caselor și a fermelor pentru animale. Apa este circulată prin pereți sau prin podea. Pentru a răci incinta, apa este folosită așa cum e scoasă din fântână. Pentru încălzire este trecută printr-o centrală, care poate folosi combustibili convenționali sau sisteme solare.
În sfârșit, o altă formă de încălzire mai poate fi și cea care utilizează apele termale, acolo unde ele există, astfel după cum se întâmplă în zona Oradei sau în zona Snagovului.
Ceea ce este comun tuturor acestor sisteme prezentate este caracterul lor nepoluant și eficient, care vine în sprijinul unei utilizări sustenabile a apei.