Data publicării: 1 august 2019

Energia este principala condiție pentru a exista activitate într-o gospodărie. Fără energie nu se poate mișca absolut nimic. Cea mai la îndemână sursă de energie era în trecut munca oamenilor și a animalelor. În epoca modernă au apărut mașinile. Dar aceste surse de energie presupun costuri. De aceea, fermierii s-au gândit cum ar putea să folosească alte surse de energie mai mult sau mai puțin gratuite.

Apa – o sursă de energie la îndemână

Una dintre cele mai la îndemână surse de energie s-a dovedit a fi apa. Așa au apărut o serie de instalații, total nepoluante și de o eficiență uimitoare, care implică doar costuri de întreținere pentru a funcționa. Unele foarte vechi, altele moderne, toate pot veni în ajutorul fermierilor. Câteva dintre acestea, care pot fi încă utilizate cu succes, vi le prezentăm în continuare.

Poate cea mai simplă utilizare a cursurilor naturale de apă este captarea unor izvoare și folosirea lor pentru aprovizionarea cu apă a gospodăriilor. Nu este nevoie decât de o conductă, care se montează la gura izvorului, care conduce apa captată la locul ales. Pentru a preveni înghețul, este recomandat să se îngroape conducta la o adâncime de minimum 80 cm.

O variantă mai simplă este aceea de a amenaja doar o albie care să conducă pârâul la locul dorit. Din locul ales se pot amenaja și jgheaburi mobile, astfel încât apa să poată fi dirijată temporar și spre alte puncte din gospodărie.

Astfel de instalții, rudimentare dar foarte eficiente erau folosite pe scară largă în gospodăriile din zona montană și de deal din toată țara. Cu timpul s-au împuținat, fiind înlocuite de rețelele de alimentare cu apă curentă, alimentate tot prin captări. Cu toate acestea, ele sunt încă la fel de utile la stâne ori în gospodăriile izolate.

Un pas înainte a fost folosirea apei dirijate pe aceste captări pentru antrenarea unor dispozitive diverse. Așa s-au născut vârtelnițele, folosite pentru spălatul rufelor. Acestea se bazau pe forța apei, care angrena un fel de elice, plasată într-un bazin pietruit sau căptușit cu lemn. Elicea învărtea, la rândul ei, rufele din bazin.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: