Data publicării: 31 octombrie 2022

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) avertizează că un număr fără precedent de detectări a virusului gripei aviare înalt patogene (HPAI) a fost raportat la păsări sălbatice și domestice din iunie până în septembrie în Europa.

Gestionarea corectă a gunoiului de la păsări – o măsură prioritară!

Între 11 iunie și 9 septembrie 2022, 788 de detecții de virus HPAI au fost raportate în 16 țări UE și în Regatul Unit, 56 la păsări de curte, 22 și, respectiv, 710 la păsări captive și, respectiv, sălbatice. Persistența neobișnuită la păsările sălbatice a continuat pe tot parcursul verii și a avut loc în 15 țări europene. Virusul a ajuns în coloniile de reproducere a păsărilor marine din Europa de Vest, provocând o mortalitate masivă, în special în Germania, Franța, Țările de Jos și Regatul Unit.

Păsările sălbatice puternic infectate prezintă un risc continuu de infecție și pentru păsările domestice. Din iunie până în septembrie, numărul focarelor la păsările domestice a scăzut față de lunile precedente, dar a fost de peste cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Cu cazurile detectate la păsări de curte și păsări sălbatice până în septembrie, epidemia actuală este în mod clar încă în desfășurare. Pe măsură ce începe migrația de toamnă și crește numărul de păsări sălbatice care iernează în Europa, acestea sunt probabil expuse unui risc mai mare de infectare cu HPAI decât anii precedenți, datorită persistenței observate a virusului în Europa”, a declarat Guilhem de Seze, șeful Departamentului pentru evaluarea riscurilor al EFSA.

EFSA recomandă implementarea rapidă a strategiilor adecvate și durabile de atenuare a HPAI, inclusiv măsuri adecvate de biosecuritate și strategii de supraveghere pentru detectarea precoce. Strategiile de prevenire pe termen mediu și lung ar trebui luate în considerare în zonele dens populate și în sistemele de producție de păsări foarte susceptibile la expunerea la gripa aviară.

Sezonul HPAI în curs a produs cea mai mare epidemie înregistrată până acum în Europa, cu un total de 2.467 de focare la păsări de curte și 47,7 milioane de păsări sacrificate în unitățile afectate. În plus, 187 de detecții au fost notificate la păsările captive și 3.573 de evenimente HPAI au fost înregistrate la păsările sălbatice. Amploarea geografică a epidemiei din acest an este fără precedent, cu cazuri raportate variind de la insulele Svalbard din Norvegia până la sudul Portugaliei și până la est până în Ucraina, afectând în total 37 de țări europene.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) concluzionează că riscul de infecție pentru oameni este scăzut. Riscul de transmitere la om prin expunerea la produse de pasăre contaminate este considerat neglijabil.

În aceste condiții, una dintre cele mai importante măsuri împotriva răspândirii epidemiei este o gestionare corectă și responsabilă a gunoiului provenind de la păsări! Depozitarea în locuri special amenajate și compostarea adecvată reduce riscul de răspândire a diverselor boli ce se pot transmite între animale.

Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul EFSA, https://www.efsa.europa.eu/en/news/avian-influenza-unprecedented-number-summer-cases-europe.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: