Data public─ârii: 6 septembrie 2022

Continu─âm s─â prezent─âm c├óteva dintre coordonatele ac╚Ťiunilor propuse de Comisia European─â pentru reconstruc╚Ťia ecologic─â p├ón─â ├«n 2050, precum ╚Öi a instrumentelor pe care inten╚Ťioneaz─â a le folosi.

Fondurile UE vor sprijini fermierii

Pentru ecosistemele agricole principalele obiective urm─ârite sunt cre╚Öterea popula╚Ťiei de fluturi de paji╚Öti ╚Öi de p─âs─âri specifice terenurilor agricole, a stocului de carbon organic din solurile cultivate ╚Öi a ponderii terenurilor agricole cu elemente de peisaj bogate ├«n diversitate. De asemenea este dorit─â refacerea, p├ón─â ├«n 2030, a 30% din turb─âriile drenate utilizate ├«n agricultur─â ╚Öi a 70% din acestea p├ón─â ├«n 2050.

Refacerea naturii este o parte esen╚Ťial─â a reorient─ârii necesare a agriculturii UE ╚Öi a sistemelor alimentare ale UE c─âtre sustenabilitate ╚Öi a elimin─ârii dependen╚Ťei de importul de factori de produc╚Ťie precum combustibilii fosili, ├«ngr─â╚Ö─âmintele ╚Öi furajele.

Mul╚Ťi fermieri pot sim╚Ťi deja efectele degrad─ârii naturii ╚Öi ale pierderii biodiversit─â╚Ťii. ├Än momentul de fa╚Ť─â, degradarea solului ├«n ├«ntreaga UE afecteaz─â ├«ntre 61% ╚Öi 73% din terenurile agricole, limit├ónd capacitatea Europei de a produce alimente ├«n anumite regiuni. Numai eroziunea provoac─â pierderi de aproape 3 milioane de tone de gr├óu ╚Öi 0,6 milioane de tone de porumb pe an.

M─âsurile de refacere a naturii ├«mbun─ât─â╚Ťesc securitatea alimentar─â chiar ╚Öi pe termen scurt. De╚Öi refacerea ecosistemelor complete necesit─â, de regul─â, peste 10 ani, unele ac╚Ťiuni de refacere au efecte pozitive vizibile pe termen scurt (1-4 ani). De exemplu, impactul f├ó╚Öiilor cu flori, al gardurilor vii ╚Öi al altor elemente de peisaj asupra ratelor de polenizare ╚Öi a abunden╚Ťei polenizatorilor poate fi aproape imediat, sporind astfel productivitatea. Un alt exemplu este reducerea eroziunii solului cu ajutorul unor pere╚Ťi de piatr─â, al unor margini ├«nierbate ╚Öi al altor caracteristici care pot capta sedimente ├«n interiorul c├ómpurilor agricole.

Agricultura sustenabil─â este vital─â pentru men╚Ťinerea multor specii ╚Öi habitate ├«n zonele bogate ├«n biodiversitate. Exist─â numeroase practici agricole extensive care prezint─â beneficii multiple ╚Öi semnificative ├«n ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia biodiversit─â╚Ťii, a serviciilor ecosistemice ╚Öi a elementelor de peisaj, cum ar fi agricultura de precizie, agricultura ecologic─â, agroecologia, agrosilvicultura ╚Öi paji╚Ötile permanente de intensitate redus─â.

Fondurile UE, cum ar fi Politica Agricol─â Comun─â ╚Öi Fondul pentru o tranzi╚Ťie just─â, precum ╚Öi diverse fonduri na╚Ťionale din majoritatea Statelor Membre ale UE, vor sprijini fermierii ├«n tranzi╚Ťia c─âtre o agricultur─â mai sustenabil─â sau c─âtre alte activit─â╚Ťi mai apropiate de natur─â.

Prin agricultura carbonului ╚Öi prin viitorul cadru de certificare a elimin─ârilor dioxidului de carbon, Comisia va promova un nou model de afaceri, inclusiv stimulente financiare pentru implementarea unor solu╚Ťii bazate pe natur─â.

Statele Membre ale UE ar putea promova instrumente de pia╚Ť─â pentru a contribui la acoperirea costurilor de refacere ╚Öi la prevenirea deterior─ârii, de exemplu, prin pl─â╚Ťi compensatorii pentru servicii ecosistemice, scheme de plat─â bazate pe rezultate ╚Öi altele.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: