Data publicării: 6 septembrie 2022

Continuăm să prezentăm câteva dintre coordonatele acțiunilor propuse de Comisia Europeană pentru reconstrucția ecologică până în 2050, precum și a instrumentelor pe care intenționează a le folosi.

Fondurile UE vor sprijini fermierii

Pentru ecosistemele agricole principalele obiective urmărite sunt creșterea populației de fluturi de pajiști și de păsări specifice terenurilor agricole, a stocului de carbon organic din solurile cultivate și a ponderii terenurilor agricole cu elemente de peisaj bogate în diversitate. De asemenea este dorită refacerea, până în 2030, a 30% din turbăriile drenate utilizate în agricultură și a 70% din acestea până în 2050.

Refacerea naturii este o parte esențială a reorientării necesare a agriculturii UE și a sistemelor alimentare ale UE către sustenabilitate și a eliminării dependenței de importul de factori de producție precum combustibilii fosili, îngrășămintele și furajele.

Mulți fermieri pot simți deja efectele degradării naturii și ale pierderii biodiversității. În momentul de față, degradarea solului în întreaga UE afectează între 61% și 73% din terenurile agricole, limitând capacitatea Europei de a produce alimente în anumite regiuni. Numai eroziunea provoacă pierderi de aproape 3 milioane de tone de grâu și 0,6 milioane de tone de porumb pe an.

Măsurile de refacere a naturii îmbunătățesc securitatea alimentară chiar și pe termen scurt. Deși refacerea ecosistemelor complete necesită, de regulă, peste 10 ani, unele acțiuni de refacere au efecte pozitive vizibile pe termen scurt (1-4 ani). De exemplu, impactul fâșiilor cu flori, al gardurilor vii și al altor elemente de peisaj asupra ratelor de polenizare și a abundenței polenizatorilor poate fi aproape imediat, sporind astfel productivitatea. Un alt exemplu este reducerea eroziunii solului cu ajutorul unor pereți de piatră, al unor margini înierbate și al altor caracteristici care pot capta sedimente în interiorul câmpurilor agricole.

Agricultura sustenabilă este vitală pentru menținerea multor specii și habitate în zonele bogate în biodiversitate. Există numeroase practici agricole extensive care prezintă beneficii multiple și semnificative în ceea ce privește protecția biodiversității, a serviciilor ecosistemice și a elementelor de peisaj, cum ar fi agricultura de precizie, agricultura ecologică, agroecologia, agrosilvicultura și pajiștile permanente de intensitate redusă.

Fondurile UE, cum ar fi Politica Agricolă Comună și Fondul pentru o tranziție justă, precum și diverse fonduri naționale din majoritatea Statelor Membre ale UE, vor sprijini fermierii în tranziția către o agricultură mai sustenabilă sau către alte activități mai apropiate de natură.

Prin agricultura carbonului și prin viitorul cadru de certificare a eliminărilor dioxidului de carbon, Comisia va promova un nou model de afaceri, inclusiv stimulente financiare pentru implementarea unor soluții bazate pe natură.

Statele Membre ale UE ar putea promova instrumente de piață pentru a contribui la acoperirea costurilor de refacere și la prevenirea deteriorării, de exemplu, prin plăți compensatorii pentru servicii ecosistemice, scheme de plată bazate pe rezultate și altele.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: