Data public─ârii: 5 septembrie 2022

A╚Öa precum am ar─âtat de cur├ónd, Comisia European─â a hot─âr├ót s─â treac─â la fapte ╚Öi s─â implementeze rapid planurile pentru reconstruc╚Ťia ecologic─â a Europei p├ón─â ├«n anul 2050. Desigur c─â aceste ac╚Ťiuni au un efect ├«nsemnat ╚Öi asupra activit─â╚Ťilor agricole. Pe l├óng─â reducerea cu minimum 50% a consumului ╚Öi riscului legat de pesticide, p├ón─â ├«n 2030, apar ╚Öi o mul╚Ťime de alte implica╚Ťii, dintre care unele de ordin economic. Despre necesitatea acestora ╚Öi despre cum vede Comisia rezolvate eventualele probleme vom vorbi ├«n cele ce urmeaz─â.

Degradarea solului ne cost─â 50 miliarde euro anual

Refacerea este un proces menit s─â sprijine reabilitarea ecosistemelor degradate, deteriorate sau distruse ╚Öi s─â readuc─â natura ╚Öi biodiversitatea peste tot, de la terenurile agricole ╚Öi forestiere la mediul marin ╚Öi spa╚Ťiile urbane. Ecosistemele s─ân─âtoase sunt mai rezistente la efectele schimb─ârilor climatice, contribuind, de asemenea, la adaptarea la schimb─ârile climatice, ├«mbun─ât─â╚Ťind conectivitatea cu alte ecosisteme ╚Öi conduc├ónd la o cre╚Ötere a popula╚Ťiilor de specii care tr─âiesc ├«n aceste ecosisteme. ÔÇ×Refacerea naturii nu implic─â oprirea activit─â╚Ťii economice ├«n ecosistemele ref─âcute, ci se refer─â ├«n primul r├ónd la a tr─âi ╚Öi a desf─â╚Öura activit─â╚Ťi economice ├«mpreun─â cu natura ╚Öi ├«ntr-un mod mai respectuos fa╚Ť─â de aceastaÔÇŁ, se subliniaz─â ├«n documentele Comisiei.

Evaluarea cuprinzătoare a impactului economic arată că ecosistemele mai sănătoase și mai bogate în biodiversitate au o capacitate semnificativ mai mare de a aduce beneficii în materie de atenuare a schimbărilor climatice, prevenire a dezastrelor, calitate a apei, aer curat, soluri mai sănătoase și bunăstare generală.

├Än ansamblu, evaluarea impactului indic─â faptul c─â fiecare euro cheltuit pentru refacerea naturii ofer─â un randament al investi╚Ťiilor cuprins ├«ntre 8 EUR ╚Öi 38 EUR, ├«n func╚Ťie de ecosistem, care rezult─â din beneficiile aduse de numeroasele servicii oferite de ecosistemele s─ân─âtoase.

Costul economic al degrad─ârii naturii este extrem de ridicat: degradarea solului ├«n UE comport─â, de exemplu, costuri de peste 50 de miliarde EUR pe an. Pentru a da un alt exemplu, beneficiile pentru s─ân─âtate, rezilien╚Ť─â economic─â ╚Öi recreere generate de refacerea turb─âriilor, a mla╚Ötinilor, a p─âdurilor, a landelor ╚Öi a tuf─âri╚Öurilor, a paji╚Ötilor, a r├óurilor, a lacurilor ╚Öi a habitatelor aluvionare, precum ╚Öi a zonelor umede costiere sunt estimate la peste 1.800 de miliarde EUR, costurile fiind ├«n jur de 154 de miliarde EUR.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: