Data public─ârii: 24 martie 2020

Epidemia global─â de COVID-19, provocat─â de coronavirus, este o chestiune care ar trebui s─â ne pun─â foarte ad├ónc pe g├ónduri. Primele cazuri au p─ârut doar o form─â mai diferit─â de grip─â ╚Öi care nu anun╚Ťa consecin╚Ťe drastice. Apoi au ├«nceput s─â apar─â cazurile mai grave, iar aria de r─âsp├óndire s─â creasc─â. Acum a cuprins ├«ntreaga Planet─â, iar pagubele produse nu pot fi calculate ├«nc─â. C├ót despre eforturile ╚Öi cheltuielile care vor fi necesare pentru a reveni la situa╚Ťia de dinainte de r─âsp├óndirea noului coronavirus, se ╚Ötie doar c─â vor fi uria╚Öe…

La fel stau lucrurile ╚Öi ├«n cazul polu─ârii apelor cu azot. Pentru mul╚Ťi e o chestiune aparent ne├«nsemnat─â ╚Öi f─âr─â urm─âri a ├«mpr─â╚Ötia gunoiul de grajd f─âr─â s─â respecte nicio regul─â. Iar c├ónd efectele ├«ncep s─â se vad─â, deja este prea t├«rziu!

Mai ieftin de prevenit, decât de înlăturat efectele!

├Än apele subterane care alimenteaz─â f├ónt├ónile, cea mai mare problem─â cauzat─â de p─âtrunderea nitra╚Ťilor este diminuarea potabilit─â╚Ťii apei. Or, o parte important─â a popula╚Ťiei din Rom├ónia ├«╚Öi ob╚Ťine apa exact din pu╚Ťuri de diferite ad├óncimi. Chiar ╚Öi ├«n unele zone din ora╚Öe apa este extras─â din p├ónza freatic─â.

Cea mai r─âsp├óndit─â consecin╚Ť─â a consumului de ap─â contaminat─â cu nitra╚Ťi este apari╚Ťia intoxica╚Ťiei acute la sugari, cunoscut─â ╚Öi sub numele de methemoglobinemie sau boala albastr─â a noului n─âscut. ├Än aceste cazuri, se impun m─âsuri imediate, respectiv apelarea serviciului de urgen╚Ť─â, altfel exist─â riscul decesului sugarului.

La adul╚Ťi apar efecte de intensitate mai redus─â, dar care, ├«n timp, duc la consecin╚Ťe grave, inclusiv boli digestive sau afec╚Ťiuni cardio-vasculare ori neurologice.

A╚Öa cum am mai spus-o, fierberea apei nu face dec├ót s─â ├«nr─âut─â╚Ťeasc─â situa╚Ťia, m─ârind concentra╚Ťia azota╚Ťilor!

├Än apele de suprafa╚Ť─â, consecin╚Ťele acoper─â o gam─â mai larg─â de manifestare. Algele ╚Öi plantele acvatice se dezvolt─â exagerat atunci c├ónd g─âsesc azot, fenomen numit eutrofizare. Ca urmare a acestui proces, echilibrul ecosistemelor acvatice este grav perturbat.

├Äntre efectele directe produse de ÔÇ×exploziaÔÇŁ algelor, se num─âr─â sc─âderea concentra╚Ťiei de oxigen dizolvat din ap─â, care produce moartea pe╚Ötilor. Limpezimea apei este diminuat─â ├«n urma polu─ârii cu azot, iar valoarea lor economic─â ╚Öi de utilizare (de exemplu pentru turism ori pescuit sportiv) scade. De asemenea, cresc costurile legate de tratarea ├«n instala╚Ťiile, c─âci sunt necesare proceduri suplimentare pentru ├«ndep─ârtarea algelor, mirosurilor ╚Öi toxinelor. ├Än plus, apele de suprafa╚Ť─â poluate cu nitra╚Ťi afecteaz─â s─ân─âtatea animalelor care se adap─â din ele.

├Än consecin╚Ť─â, este mai ieftin s─â prevenim poluarea, prin respectarea Codului de Bune Practici Agricole, dec├ót s─â ├«nl─âtur─âm efectele ei!

La fel, pentru fiecare dintre noi, este mai simplu să respectăm normele de prevenire a răspândirii coronavirus, decât să ne confruntăm cu boala pe care o produce.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: