Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Efectele poluării apelor cu azot

Data publicării: 24 martie 2020

Epidemia globală de COVID-19, provocată de coronavirus, este o chestiune care ar trebui să ne pună foarte adânc pe gânduri. Primele cazuri au părut doar o formă mai diferită de gripă și care nu anunța consecințe drastice. Apoi au început să apară cazurile mai grave, iar aria de răspândire să crească. Acum a cuprins întreaga Planetă, iar pagubele produse nu pot fi calculate încă. Cât despre eforturile și cheltuielile care vor fi necesare pentru a reveni la situația de dinainte de răspândirea noului coronavirus, se știe doar că vor fi uriașe...

Efectele poluării apelor cu azot

La fel stau lucrurile și în cazul poluării apelor cu azot. Pentru mulți e o chestiune aparent neînsemnată și fără urmări a împrăștia gunoiul de grajd fără să respecte nicio regulă. Iar când efectele încep să se vadă, deja este prea tîrziu!

Mai ieftin de prevenit, decât de înlăturat efectele!

În apele subterane care alimentează fântânile, cea mai mare problemă cauzată de pătrunderea nitraților este diminuarea potabilității apei. Or, o parte importantă a populației din România își obține apa exact din puțuri de diferite adâncimi. Chiar și în unele zone din orașe apa este extrasă din pânza freatică.

Cea mai răspândită consecință a consumului de apă contaminată cu nitrați este apariția intoxicației acute la sugari, cunoscută și sub numele de methemoglobinemie sau boala albastră a noului născut. În aceste cazuri, se impun măsuri imediate, respectiv apelarea serviciului de urgență, altfel există riscul decesului sugarului.

La adulți apar efecte de intensitate mai redusă, dar care, în timp, duc la consecințe grave, inclusiv boli digestive sau afecțiuni cardio-vasculare ori neurologice.

Așa cum am mai spus-o, fierberea apei nu face decât să înrăutățească situația, mărind concentrația azotaților!

În apele de suprafață, consecințele acoperă o gamă mai largă de manifestare. Algele și plantele acvatice se dezvoltă exagerat atunci când găsesc azot, fenomen numit eutrofizare. Ca urmare a acestui proces, echilibrul ecosistemelor acvatice este grav perturbat.

Între efectele directe produse de „explozia” algelor, se numără scăderea concentrației de oxigen dizolvat din apă, care produce moartea peștilor. Limpezimea apei este diminuată în urma poluării cu azot, iar valoarea lor economică și de utilizare (de exemplu pentru turism ori pescuit sportiv) scade. De asemenea, cresc costurile legate de tratarea în instalațiile, căci sunt necesare proceduri suplimentare pentru îndepărtarea algelor, mirosurilor și toxinelor. În plus, apele de suprafață poluate cu nitrați afectează sănătatea animalelor care se adapă din ele.

În consecință, este mai ieftin să prevenim poluarea, prin respectarea Codului de Bune Practici Agricole, decât să înlăturăm efectele ei!

La fel, pentru fiecare dintre noi, este mai simplu să respectăm normele de prevenire a răspândirii coronavirus, decât să ne confruntăm cu boala pe care o produce.

Recomandările editorilor pe aceeași temă:

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies