Data publicării: 12 iulie 2019

Una dintre problemele asupra căreia merită să ne orientăm atenția este aceea a pierderilor de azot în atmosferă, cauzate de diverse practici agricole. Merită, pentru că pe de o parte avem la dispoziție o serie de măsuri prin care putem diminua substanțial aceste pierderi de azot și, pe de altă parte, pentru că dacă nu o facem, se reduce impactul scontat al fertilizanților în detrimentul sănătății umane, mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice.

Emisiile din sol de oxizi ai azotului

Emisiile de oxizi ai azotului NOx (NO / NO2) din sol sunt rezultatul proceselor biologice și chimice prin care trec diferiți compuși inorganici ai azotului (amoniul, nitrații și nitriții). Pentru cei care nu știu, oxizii de azot pot produce un efect de seră de 300 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Efectele asupra sănătății populației

Expunerea la concentrații ridicate poate fi chiar fatală. La valori mai reduse aceste emisii afectează țesutul pulmonar. Populația expusă la acest tip de poluanți poate avea dificultăți respiratorii, iritații ale căilor respiratorii, disfuncții ale plămânilor. Expunerea pe termen lung, chiar dacă este la o concentrație redusă, poate distruge țesuturile pulmonare ducând la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Efecte asupra plantelor și animalelor

Expunerea la acest poluant produce vătămarea serioasă a vegetației prin albirea sau moartea țesuturilor plantelor, reducerea ritmului de creștere a acestora. În ceea ce privește animalele, expunerea la oxizii de azot poate provoca boli pulmonare animalelor, care seamănă cu emfizemul pulmonar, iar expunerea la dioxidul de azot poate reduce imunitatea animalelor provocând boli precum pneumonia și gripă.

În plus, oxizii de azot contribuie la formarea ploilor acide şi favorizează acumularea nitraților la nivelul solului care pot ulterior conduce la probleme de sănătate umană și eutrofizare.

Ce soluții avem pentru a ne proteja?

În acest context, considerăm că este foarte importantă aplicarea măsurilor recomandate pentru reducerea emisiilor de azot în atmosferă:

  • Utilizarea unor cantități mai reduse de fertilizanți. Această recomandare se referă la cazurile în care se aplică fertilizanți peste nevoile plantelor. Pentru aplicarea unor cantități optime se recomandă teste agrochimice de sol și plante;
  • Aplicarea fertilizanților în mai multe etape. Prin această metodă, plantele vor utiliza mai eficient fertilizanții, conducând astfel la reducerea emisiilor;
  • Introducerea plantelor leguminoase în rotația culturilor. În acest fel, plantele vor avea la dispoziție mai mult azot sub formă de materie organică, materia organică eliberând în atmosforă cantități mult mai mici de azot;
  • Utilizarea tehnicilor prin care solul este cât mai puțin lucrat – ”minimum tillage”. Acestea conduc la reducerea emisiilor de azot din materia organică aflată în sol;
  • Prevenirea băltirii terenurilor agricole. Acolo unde apa băltește, compușii azotului pot fi denitrificați de bacterii, conducând astfel la emisii de azot și de oxizi ai azotului;
  • Utilizarea de inhibatori de nitrificare. Acești inhibatori reduc pierderile de azot prin împiedicarea producerii de oxizi ai azotului (care se pierd în atmosferă). Inhibatorii pot fi amestecați cu fertilizanții sau pot fi utilizați separat. Pentru eficacitatea acestora, se recomandă însă consultarea unor specialiști în agronomie.

În articolul următor vom trata subiectul emisiilor de amoniac, altă problemă legată de eliberarea compușilor de azot în atmosferă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: