Data publicării: 13 septembrie 2021

Traiul cotidian în societate implică respectarea unui pachet minimal de reguli. Oricare dintre noi a învățat cele mai importante dintre ele încă din primii ani de viață. Exact la fel stau lucrurile și în ceea ce privește respectul față de mediu și, practic, față de tot ceea ce ne înconjoară. Regulile de protecție se învață încă din primii ani de viață!

Regulile de bun simț se întrepătrund cu cele de protecția mediului

De fapt, între regulile de conviețuire în societate și regulile de protecție a mediului există o multitudine de puncte comune. Păstrarea curățeniei, a integrității bunurilor din jurul nostru, sunt reguli care țin, în același timp, și de buna conviețuire și de protecția mediului. Și amândouă se învață încă din primii ani de viață. Cu cât aceste reguli sunt învățate la o vârstă mai fragedă, cu atât ele se înrădăcinează mai adânc și cu atât sunt respectate mai temeinic.

Din acest motiv, acum, la începutul unui nou an școlar adresăm tuturor dascălilor, indiferent de nivelul la care predau, să nu scape din vedere și aceste aspecte. Indiferent cât de mici sunt elevii, aceștia pot înțelege că mediul înconjurător este, în cel mai propriu sens, o extensie a casei noastre. Din acest motiv, suntem cu toții datori să îl păstrăm curat, nepoluat. Iar pe măsură ce cresc, elevii pot înțelege și cum acționează fiecare dintre agenții poluanți și cum lucrurile se leagă între ele, cu efecte în timp și la distanță. Dacă aceste lucruri le sunt transmise treptat și cu consecvență, atunci viitorii adulți vor privi regulile pentru evitarea poluării ca pe o normalitate, nu ca pe un set de constrângeri!

Din acest motiv site-ul nostru găzduiește, așa cum bine știți, secțiuni speciale destinate celor mai tineri cititori. Iar dacă dorim ca și copiii noștri să păstreze apele curate, atunci dascălilor și părinților de astăzi le revine un rol esențial!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: