Așa cum am arătat deja, economia circulară nu este doar o modă ori un capriciu al unor politicieni, ci este o necesitate vitală. Fără a trece la această filosofie, viitorul întregii noastre civilizații este pus sub semnul întrebării. Și, după cum iarăși am spus, economia circulară începe și se sfârșește în fiecare gospodărie.
Orice deșeu are o a doua viață!
Colectarea selectivă a deșeurilor este doar primul pas către economia circulară. Un accent important trebuie pus și pe creșterea duratei de utilizare a unor produse. Desigur că nimeni nu ne cere să umblăm cu aceleași haine până ce devin de nepurtat, ori să folosim aceleași aparate până ce se distrug. În schimb, există multiple moduri în care să utilizăm diverse lucruri din gospodărie după ce acestea și-au încheiat rolul inițial.
Sticlele din plastic au ajuns să facă parte din viața noastră cotidiană. Unul dintre comportamentele responsabile este acela de a le colecta separat, pentru a fi reciclate. Dar mai pot avea și alte întrebuințări. Folosind un dispozitiv foarte simplu, cu o lamă și un băț, sticlele pot fi „debitate” sub formă de fire de diverse grosimi. Aceste fire pot fi folosite în gospodării într-o multitudine de împrejurări, de la legatul viei și al legumelor, până la construirea unor capre sau garduri. Pe lângă faptul că sunt deosebit de rezistente, aceste fire au și proprietatea de a se strânge dacă sunt ținute sub jetul unui pistol de aer cald. Exemple pe această temă puteți găsi pe internet.
Anvelopele uzate nu trebuie sub nici un motiv să ajungă pe foc! Din ele se pot improviza garduri ornamentale, leagăne, tampoane de amortizare și o mie și unul de alte lucruri. Internetul oferă tot felul de idei.
Piesele uzate de la mașini și utilaje se predau în service-uri, de unde se întorc în fabrici, unde fie sunt recondiționate, fie sunt dezasamblate și reciclate ca material.
Nu ne-am propus aici să enunțăm toate modurile în care chiar putem aplica principiile economiei circulare în fiecare gospodărie. Ceea ce am dorit a fost de a exemplifica, astfel încât să facem înțeles cum putem ajuta cu toții. Orice deșeu are o a doua viață: fie ca materie reutilizată, fie ca otravă pentru oameni și mediu. Modul în care îl tratăm face diferența. Atâta vreme cât toți gospodarii vor fi conștienți că soluția este de a refolosi și nu de a arunca, vom putea avea o lume curată, sustenabilă!