Data public─ârii: 24 noiembrie 2023

La nivel mondial, aproximativ 6,5 miliarde de pui masculi sunt uci╚Öi imediat dup─â eclozare ├«n fiecare an, ├«n industria avicol─â. Motivul este c─â se dore╚Öte ob╚Ťinerea de g─âini ou─âtoare. Ca atare, masculii nu aduc nici un folos ├«n astfel de ferme. ├Än schimb, clocirea ou─âlor din care ies ├«nseamn─â consumuri de energie ╚Öi emisii de dioxid de carbon. O solu╚Ťie pentru aceast─â problem─â este pe cale de a fi implementat─â pe scar─â larg─â.

Screeningul ouălor permite economii de energie însemnate

Compania olandez─â AgriTech In Ovo a semnat un acord de ├«mprumut de 40 de milioane de euro cu Banca European─â de Investi╚Ťii. ├Ämpreun─â cu Universitatea din Leiden ├«╚Öi propune s─â extind─â tehnologia proprie Ella┬«. Echipamentul de screening al ou─âlelor de mare capacitate de la Ovo poate identifica sexul ou─âlelor ├«ntr-un stadiu incipient, permi╚Ť├ónd incubatoarelor s─â cloceasc─â numai ou─â cu g─âini ou─âtoare, elimin├ónd astfel nevoia de a sacrifica puii masculi direct dup─â eclozare.

Finan╚Ťarea BEI pentru proiect este posibil─â cu sprijinul programului InvestEU, care ├«╚Öi propune s─â mobilizeze peste 372 de miliarde EUR ├«n investi╚Ťii suplimentare pentru priorit─â╚Ťile politicilor UE ├«n perioada 2023-2027.

ÔÇ×Tehnologia Ovo ├«nseamn─â o ├«mbun─ât─â╚Ťire ├«n domeniul bun─âst─ârii animalelor ╚Öi al durabilit─â╚Ťii sectorului p─âs─ârilor de curte, ceea ce se ├«ncadreaz─â ├«n priorit─â╚Ťile generale ale BEI.ÔÇŁ a comentat vicepre╚Öedintele BEI Kris Peeters.

Comisarul pentru s─ân─âtate ╚Öi siguran╚Ť─â alimentar─â, Stella Kyriakides, a declarat: ÔÇ×Asigurarea faptului c─â standardele europene privind bun─âstarea animalelor sunt printre cele mai ├«nalte din lume este o prioritate pentru noi. Cu aceast─â tehnologie, vom evita sacrificareasistematic─â a milioane de pui masculi ├«n ├«ntreaga Uniune European─â. Acesta este un pas major ├«n munca noastr─â de a consolida standardele de bun─âstare a animalelor ├«n Uniunea noastr─â.ÔÇŁ

In Ovo va investi banii ├«n ├«mbun─ât─â╚Ťirea, ├«n continuare, a tehnologiei Ella ╚Öi ├«n lansarea mai multor aparate Ella. In Ovo lucreaz─â la o serie de alte inova╚Ťii pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi continuu sustenabilitatea sectorului p─âs─ârilor de curte.

Programul InvestEU ofer─â Uniunii Europene o finan╚Ťare important─â pe termen lung prin mobilizarea de fonduri substan╚Ťiale care s─â vin─â ├«n sprijinul unei redres─âri durabile. De asemenea, ajut─â la mobilizarea investi╚Ťiilor private pentru priorit─â╚Ťile de politic─â ale Uniunii Europene, cum ar fi Pactul Verde European ╚Öi tranzi╚Ťia digital─â. Programul InvestEU reune╚Öte sub un singur acoperi╚Ö multitudinea de instrumente financiare ale UE disponibile ├«n prezent pentru a sprijini investi╚Ťiile ├«n spa╚Ťiul european f─âc├ónd finan╚Ťarea proiectelor de investi╚Ťii ├«n Europa mai simpl─â, mai eficient─â ╚Öi mai flexibil─â. Programul const─â din trei componente: Fondul InvestEU, Hubul de consiliere InvestEU ╚Öi Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin parteneri financiari care vor investi ├«n proiecte folosind garan╚Ťia bugetului UE de 26,2 miliarde EUR.

In Ovo are sediul ├«n Leiden, ╚Öi dezvolt─â solu╚Ťii de ├«nalt─â tehnologie pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi bun─âstarea animalelor ╚Öi sustenabilitatea ├«n sectorul p─âs─ârilor de curte. Dup─â aproape un deceniu de dezvoltare, echipamentul de screening Ella┬« de la In Ovo a produs primii ÔÇ×pui numai feteÔÇŁ ├«n 2020. De atunci, a fost dezvoltat un echipament Ella┬« mult ├«mbun─ât─â╚Ťit, cu o capacitate mai mare de a r─âspunde volumelor mari de produc╚Ťie ale incubatoarelor moderne. Pe l├óng─â Ella┬«, In Ovo are o serie de alte inova╚Ťii ├«n curs de dezvoltare pentru a cre╚Öte ╚Öi mai mult impactul benefic asupra mediului.

Mai multe am─ânunte g─âsi╚Ťi acces├ónd: InvestEU: EIB lends ÔéČ40 million to In Ovo (europa.eu)

Recomandările editorilor pe aceeași temă: