Data publicării: 29 iulie 2019

De vorbă cu Eleonora Ica Urjan, Fermier Campion în rețeaua de transfer de cunoștințe a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți.

Cum vă descurcați ca fermier?

Trebuie să ai dragoste de animale, în primul rând, și apoi să îți placă ceea ce faci, ca fermier. Muncesc și pentru existență, pentru că neavând altă sursă de venit, am început să cresc animale, dar îmi și place. Și mereu am fost optimistă. Am pornit de la trei văcuțe și acum am ajuns să am zece, treisprezece cu junicile acum și am și optzeci de oi. De la început am zis că să ai numai o văcuță este pierdere de timp. Dacă nu ai trei, cinci, zece, nu are rost să îți pierzi vremea.

Înțeleg că ați accesat și niște fonduri?

Da, am accesat prima dată Ferma de subzistență, pe măsura 1.4.1. Am fost foarte mulțumită, nu cum zic unii că nu e. Ba este! Pe urmă am făcut Ferma de familie, pe măsura 6.3 și merg în continuare. Dacă aș mai putea, și mă mai ține sănătatea, vreau să mai fac.

Cât de complicat vi se pare să respectați normele legale privind gunoiul de grajd?

Pentru noi este mai complicat pentru că accesul este dificil și avem probleme cu transportul compostului. Am dus grajdul la 50 de metri de casă, dar acolo accesul la drumul normal este mai greu. Avem vânzare la compost, se caută. În primăvara îl vindem tot. Nu e un preț prea mare, dar sunt mulțumită, pentru că sunt niște bani.

Și cu platforma de depozitare a gunoiului de grajd?

Ne-am descurcat și am făcut-o. Noi nu avem sursă de apă aici în zonă, toată apa vine de la rețeaua publică. Am făcut studiul de impact la București. Nu ne-au dat așa ușor avizele, dar neavând puțuri în zonă am primit. Folosim gunoiul de grajd ca îngrășământ pentru noi, și pe fânețe și în grădina de legume și e foarte bun. Avem și un solar în care nu stropesc, nu fac nimic, folosesc doar compost și apă și nu mănează deloc.

Sunteți Fermier Campion în cadrul rețelei de transfer de cunoștințe între fermieri. Ce sfaturi le dați acestora?

Optimismul este pe primul loc dar fermierilor trebuie să le placă și munca. Și să fie chibzuiți, să nu aștepte câștiguri mari imediat. Uneori nu îți merge totul bine, dar eu am crescut trei copii cu facultate terminată de toți trei, numai din văcuțe, în zona asta cu dealuri, cu râpe și pietre. Nu am avut o zi ajutor social sau să întind mâna la cineva. Am respectat normele și am primit banii de la APIA. Dacă nu era APIA, clar nu puteam să rezist.

Vă mulțumim!