Data publicării: 8 martie 2023

Dunărea reprezintă una dintre coordonatele civilizației noastre. Când ne definim ca români, de cele mai multe ori ne raportăm la Dunăre și la Carpați. Fie și numai pentru acest motiv, starea fluviului ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi!

Dunărea, o sinteză a stării apelor din Europa

În sectorul său românesc se poate spune că Dunărea aduce o sinteză a stării apelor dintr-o bună parte a Europei. Tot ceea ce adună în apele sale, de-a lungul drumului său de peste 2.800 de kilometri, al doilea fluviu al Europei varsă în Marea Neagră, după ce trece prin țara noastră.

Starea apelor Dunării, calitatea lor, este o chestiune complexă și care trebuie abordată la o scară foarte largă. Orice poluare produsă într-un loc sau într-o regiune se propagă în jos și afectează toate zonele pe care fluviul le parcurge în continuare. Gunoiul luat dintr-o zonă este împrăștiat pe mulți kilometri în jos. Din acest motiv, managementul stării Dunării este o problemă care impune o colaborare internațională.

Pentru România, însă, chestiunea este și mai importantă. Aproape o treime din lungimea cursului Dunării (28,9%) se desfășoară în țara noastră. Faptul că la noi se află ultima porțiune înainte de vărsare face ca toate problemele acumulate înainte de intrarea pe teritoriul românesc să se facă simțite aici.

Dar, să nu uităm și că cei mai importanți afluenți ai Dunării sunt cei din sectorul românesc. Așadar, într-o măsură însemnată, calitatea apei din Dunăre, curățenia ei, depinde de cât de curate sunt râurile din România. Așa ajungem să realizăm cât de legați suntem de fluviu, indiferent unde locuim în țară. Mulți se întreabă ce legătură au ei cu curățenia Dunării, dacă locuiesc la sute de kilometri de fluviu. Dar dacă vor privi spre râul ce le parcurge localitatea și, în minte, îi vor urma cursul până la Dunăre, atunci vor înțelege. Și când vor auzi știri că în Delta Dunării apa este mai curată decât în anii de dinainte, se vor putea simți, pe bună dreptate, parte a acestui pas înainte!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: