Data publicării: 21 septembrie 2021

În mod firesc, distanțele de protecție pentru marile ferme diferă substanțial de cele prevăzute pentru micile gospodării individuale. În multe cazuri, acestea sunt stabilite prin legislația națională specifică.

Groapa de urină trebuie construită separat!

Spaţiul de depozitare trebuie amenajat la cel puţin 100 m faţă de canale, râuri, iazuri sau alte resurse de apă, în conformitate cu prevederile Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale H.G. nr. 930/2005, cu modificările și completările ulterioare.

Distanța care trebuie respectată față de locuinţe este de 500 m, conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 119/2014, cu completările și modificările ulterioare, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Alături de platforma individuală, se sapă groapa de urină socotind un metru cub (m.c.) de cap de vită mare, 0,75 m.c. pentru tineret şi 0,3 m.c. pentru un porc. Ea se poate face din zidărie de cărămidă, tencuită şi sclivisită cu ciment sau din beton. Prin excepție, pentru exploataţiile sub 5 UVM poate fi utilizat un recipient de plastic introdus în groapa săpată alături de platformă. Groapa de urină se acoperă, de exemplu, cu un capac de scândură groasă care împiedică pierderea amoniului. Capacitatea bazinului de colectare se stabileşte în funcţie de capacitatea platformei, de nivelul precipitațiilor din regiune (pentru platformele neacoperite) şi de ritmul de evacuare a mustului de gunoi. În general, se poate aproxima un necesar de 3 – 5 m.c. pentru fiecare 100 t gunoi proaspăt.

Exploatațiile de bovine crescute în sistem ”permanent la pășune” trebuie să dețină și ele platformă de gunoi de grajd, a cărei dimensiune să fie corelată cu numărul de animale existent în exploatație pentru minim 2 luni.

Pentru acest sistem de creștere (permanent pe pășune), fermierii trebuie să respecte numărul maxim de animale ce pășunează pe parcelă, astfel încât, pe baza indicilor referitori la cantitatea de azot (kg / animal /an) din gunoiul de grajd (după scăderea emisiilor gazoase), să nu se depășească limita maximă de 170 kg de N s.a./ha /an.

Calculul poate fi făcut simplu, pe baza tabelelor existente în Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, disponibile și AICI!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: