Data public─ârii: 14 noiembrie 2019

Proiectul ÔÇ×Controlul Integrat al Polu─ârii cu Nutrien╚ŤiÔÇŁ este g├óndit ca un set de ac╚Ťiuni integrate, urm─ârind s─â ac╚Ťioneze prin toate mijloacele care pot fi identificate ├«n scopul reducerii c├ót mai mult posibil a polu─ârii apelor cu azot din surse agricole. Aflat ├«n etapa a doua de implementare, numit─â ÔÇ×Finan╚Ťare Adi╚Ťional─âÔÇŁ, ini╚Ťiativa se deruleaz─â p├ón─â ├«n anul 2022 pe mai multe componente majore.

Proiectul CIPN are ca principal obiectiv finan╚Ťarea infrastructurii pentru combaterea polu─ârii cu nutrien╚Ťi a apelor. Un punct important ├«n acest sens ├«l reprezint─â construc╚Ťia de platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd. Beneficiarii finan╚Ť─ârilor sunt exclusiv unit─â╚Ťi administrativ teritoriale iar finan╚Ťarea acoper─â aproximativ 95% din valoarea investi╚Ťiei. Pe l├óng─â finan╚Ťarea construc╚Ťiei, autorit─â╚Ťile locale primesc ╚Öi un set de utilaje necesar colect─ârii, compost─ârii ╚Öi ├«mpr─â╚Ötierii mrani╚Ťei pe terenurile agricole. Platformele comunale de management al gunoiului de grajd sunt solu╚Ťia cea mai bun─â ├«n reducerea polu─ârii cu nitra╚Ťi, ╚Ťin├ónd cont c─â ├«n Rom├ónia exist─â peste trei milioane de gospod─ârii de subzisten╚Ť─â sau ferme mici, care nu au ├«n totalitate posibilitatea de a gestiona corect gunoiul rezultat de la animale. La ora actual─â opt asemenea platforme sunt ├«n construc╚Ťie, av├ónd termene de execu╚Ťie cuprinse ├«ntre decembrie 2019 ╚Öi aprilie 2020. Localit─â╚Ťile beneficiare sunt: Ciochina, jude┼úul Ialomi╚Ťa, Dobrun ╚Öi Vitomire╚Öti, jude╚Ťul Olt, Gheraseni ╚Öi M─âr─âcineni, jude╚Ťul Buz─âu, Comarna, jude╚Ťul Ia╚Öi, Galicea ╚Öi Lunge╚Öti, jude╚Ťul V├ólcea.

├Än paralel cu finan╚Ť─ârile, o alt─â component─â important─â este cea de informare ╚Öi educare a fermierilor privind bunele practici agricole. ├Än acest context sunt organizate ├«nt├ólniri cu fermierii din toate zonele ╚Ť─ârii, pentru explicarea modului ├«n care se produce poluarea cu azot ╚Öi mai ales metodele de evitare a acestui fenomen periculos. ├Än cadrul acestor ├«nt├ólniri speciali╚Ötii proiectului prezint─â ├«n cum trebuie construite platformele pentru depozitarea gunoiului de grajd, precum ╚Öi care sunt avantajele folosirii unor platforme comunale, ├«n locul unora individuale. Un alt aspect important subliniat ├«n toate activit─â╚Ťile este acela c─â gunoiul de grajd, corect gestionat ╚Öi utilizat, se transform─â, dintr-un ÔÇťde╚ÖeuÔÇŁ, ├«ntr-o resurs─â pre╚Ťioas─â. Al─âturi de fermieri, la aceste ├«ntruniri particip─â ╚Öi reprezentan╚Ťi ai autorit─â╚Ťilor publice locale, care pot decide ╚Öi contribui esen╚Ťial la construirea platformelor comunale.

├Än contextul asigur─ârii accesului rapid al fermierilor la informa╚Ťii utile ╚Öi de calitate, o alt─â realizare din cadrul programului este ├«nfiin╚Ťarea Help-desk-ului pentru fermieri. Prin intermediul acestuia, doar cu un telefon, un e-mail sau o postare pe facebook, cei care au vreo nel─âmurire asupra celei mai bune c─âi de urmat ├«ntr-o situa╚Ťie concret─â pot intra ├«n leg─âtur─â direct─â cu un specialist ├«n domeniu. Acesta ├«i poate ├«ndruma ├«n adoptarea unei decizii optime.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: