Una dintre cele mai mari probleme pe care agricultorii le au de rezolvat în etapa actuală o reprezintă spargerea crustei care apare pe terenuri. Vremea, așa cum a fost în ultima perioadă, cu ploi însemnate urmate de perioade calde, cu soare, dar și cu vânt puternic, au favorizat formarea unei cruste.
Grapa – o soluție extremă
Crusta se formează mai ales pe solurile argiloase. Grosimea ei variază între 0,5 și 1,5 cm. Chiar dacă solul nu este călcat, dacă ploaia este abundentă, vântul este puternic ori se produc băltiri, crusta se formează, inevitabil. Apariția acesteia aduce o serie întreagă de inconveniente. În primul rând, solul nu mai respiră. Astfel, pe de o parte este redusă activitatea microorganismelor ce creează acizii humici, iar pe de cealaltă parte este stimulată dezvoltarea mucegaiurilor și a altor boli.
Crusta constituie și o piedică în calea răsăririi plantelor, mai ales a celor cu sămânța mică, precum morcovul, lucerna, etc. În același timp, reprezintă un factor de limitare a creșterii, mai ales la plantele unde există separație între bulb și restul plantei.
Cea mai eficientă metodă de a lupta împotriva crustei este prevenirea formării ei. În acest scop, o metodă mecanică eficientă, care face mai dificilă formarea crustei, este prelucrarea grosieră a stratului de suprafață. Prelucrarea trebuie făcută cu atenție, pentru a nu face praf solul, deoarece un sol complet sfărâmat, odată comprimat, se transformă imediat într-un strat omogen. Pentru însămânțarea directă, este necesar un sol rafinat, în special pentru acele legume cu semințe foarte mici.
Mulcirea este o altă metodă foarte eficientă pentru a preveni compactarea solului. Stratul de mulci protejează de efectul de compactare produs de ploaie. Dacă este un mulci organic, acesta se degradează în timp, transformându-se în îngrășământ.
În ultimele două situații trebuie să se țină cont de cantitățile de azot conținute în mraniță și, respectiv, compost, pentru a nu depăși cantitățile prevăzute de Codul de Bune Practici Agricole.
În fine, o soluție de urgență, este trecerea pe teren cu un disc ușor sau cu o grapă specială. Această din urmă soluție se aplică doar în situații extreme, căci o trecere a unui utilaj pe câmp poate cauza mai multe pagube decât foloase!