Data public─ârii: 3 iulie 2019

Fermele zootehnice sunt una dintre cele mai importante surse de gunoi de grajd. O singur─â ferm─â are, adesea, mai multe animale dec├ót o comun─â ├«n ansamblul ei. ├Än asemenea condi╚Ťii este firesc ca ╚Öi managementul dejec╚Ťiilor s─â se fac─â conform unor standarde ├«nalte.

Micropele╚Ťii ╚Öi granulele de calciu ajut─â la re╚Ťinerea poluan╚Ťilor

├Än apropiere de Oradea, practic la marginea ora╚Öului, am vizitat una dintre fermele de pui de carne ale unui grup din zon─â, specializat ├«n produc╚Ťia de nutre╚Ťuri combinate, cre╚Öterea de pui ╚Öi de porci.

Ferma produce aproximativ dou─â milioane de pui ├«n fiecare an, ├«n cicluri de c├óte 35 ÔÇô 45 de zile. Puii sunt crescu╚Ťi liber, la sol, ├«n hale special amenajate. Hr─ânirea ╚Öi ad─âparea se fac ├«n sistem automatizat.

Despre managementul gunoiului, am vorbit cu directoarea fermei. Domnia-sa a explicat c─â unul dintre secrete ├«l constituie substratul pe care cresc puii. Ei sunt a╚Öeza╚Ťi pe un strat de micropele╚Ťi din paie, care au proprietatea de a absorbi umezeala. Pe l├óng─â micropele╚Ťi, la a╚Öternut mai este folosit ╚Öi un produs special, pe baz─â de calciu microgranulat, care distruge eventualii parazi╚Ťi, absoarbe umezeala ╚Öi reduce mirosul. Respectivul produs, disponibil ├«n majoritatea fitofarmaciilor din Rom├ónia, este ecologic, astfel ├«nc├ót dup─â utilizare poate fi folositca ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt pe terenurile agricole.

Revenind la managementul gunoiului ├«n ferm─â, ├«n fiecare hal─â, ├«nainte de instalarea unei serii noi de pui, se face o dezinfec╚Ťie, apoi se instaleaz─â substratul. Dup─â ├«ncheierea ciclului, substratul este adunat ╚Öi depus pe platforma de colectare a fermei. Aceasta m─âsoar─â aproximativ 75×25 metri ╚Öi este ├«nconjurat─â cu un perete din beton ├«nalt de doi metri. Platforma are o baz─â din beton ╚Öi este hidroizolat─â. Gunoiul r─âm├óne pe platform─â o perioad─â cuprins─â ├«ntre 90 ╚Öi 120 de zile, ├«n func╚Ťie de vremea de afar─â, p├ón─â la compostarea total─â. Av├ónd ├«n vedere compozi╚Ťia, aceasta se realizeaz─â destul de rapid. Dup─â aceea, ├«ngr─â╚Ö─âm├óntul rezultat este ├«mpr─â╚Ötiat pe c├ómp, acolo unde este nevoie de el.

Pentru siguran╚Ť─â, periodic, o dat─â pe lun─â, din mai multe f├ónt├óni aflate ├«n perimetrul ╚Öi ├«n proximitatea fermei, se recolteaz─â probe de ap─â care sunt trimise la analiz─â, la laboratorul DSP Bihor.

Până acum, spune directoarea fermei, nu s-au înregistrat niciodată probleme.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: