Data publicării: 7 ianuarie 2020

Tehnologia strip-till face parte din seria tehnologiilor „minimum tillage”, care urmăresc practicarea unor intervenții cât mai reduse asupra solului.

Din punct de vedere agrotehnic, aplicarea acestei tehnologii urmărește conservarea și chiar refacerea fertilității naturale a solului, scăderea gradului de compactare a terenului prin reducerea numărului de treceri cu utilaje agricole, reducerea evapo-transpirației și, implicit, păstrarea rezervei de apă din sol, împreună cu reducerea necesarului de îngrășăminte aplicate.

Din punct de vedere economic, rentabilitatea culturii devine mai mare, prin reducerea necesarului de utilaje și forță de muncă și prin reducerea cheltuielilor cu îngrășămintele, în condițiile menținerii producției la același nivel.

Concret tehnologia strip-till constă în prelucrarea solului doar pe fâșiile pe care se seamănă efectiv. Între rânduri este păstrată miriștea rămasă de la recolta anterioară.

Principiile de la care pleacă această tehnică sunt acelea că miriștea protejează solul împotriva formării crustei și împotriva eroziunii. Resturile vegetale care rămân la suprafață împiedică pierderea apei din sol și stimulează activitatea râmelor și a microorganismelor care contribuie la afânarea și îmbogățirea solului cu substanțe hrănitoare. Solul neprelucrat conține apă în stratul superficial, esențială pentru o germinare rapidă. Pe deasupra, acesta mai asigură și disponibilitatea nutrienților, oxigenului și apei necesare unei dezvoltări rapide și sănătoase a rădăcinilor.

Fâșia de sol prelucrat mineralizează suficient azot și asigură un bun contact între sămânță și sol, oferind mediul ideal pentru o germinare rapidă și o dezvoltare ulterioară sănătoasă.

Resturile vegetale rămase între rânduri protejează solul de impactul direct al picăturilor de ploaie, împiedică evaporarea apei din sol și suprimă creșterea buruienilor. În cazul terenurilor în pantă, reduce și eroziunea solului prin limitarea scurgerilor de suprafață. În plus, contribuie la refacerea structurii solului.

Această tehnologie nu se poate aplica pe soluri argiloase, grele, în schimb dă rezultate deosebite pe solurile ușoare, nisipoase.

Tehnologia a fost deja testată cu succes, timp de trei ani, la mai multe ferme din Vrancea și Timiș.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: