Data publicării: 19 octombrie 2020

Porumbul reprezintă un aliment de bază pentru animale, nu numai sub formă de boabe, întregi sau măcinate, ci și ca plantă. Vorbim despre porumbul siloz, tot mai folosit și de către fermierii români în ultimii ani. În materialul de față am preluat sfaturile unora dintre cei mai experimentați și recunoscuți crescători de vite din țara noastră.

Plantele se toacă la 1-3 centimetri

Utilizarea porumbului siloz oferă o serie întreagă de avantaje: dă posibilitatea folosirii furajului într-un timp foarte lung, fără ca acesta să-și diminueze valoarea nutritivă, se poate recolta în condiții climatice favorabile și duce la eliminarea cheltuielile pentru uscare. În plus, scad pierderile pe flux tehnologic și se păstrează într-o mare măsură conținutul în substanțe nutritive și însușirile nutrețului verde. Ca rezultat, se asigură o hrănire echilibrată a animalelor în timpul iernii și în perioadele secetoase ale verii și are efecte favorabile asupra producției și sănătății animalelor, atunci când este bine însilozat.

Peste toate acestea, necesită un volum de muncă redus prin eliminarea operațiunilor de manipulare a furajelor și prin mecanizare, care se poate asigura în proporție de 100%.

Silozul se realizează cel mai bine în celule betonate de 50 metri lungime, 3 metri înălțime și o lățime de la 10-20 metri. Înainte de începerea însilozării, locul se dezinfectează. Masa vegetală se toacă în bucăți de 1 – 3 cm lungime. La această lungime a tocăturii, chiar și în cazul în care substanța uscată depășește 35% se poate asigura o tasare bună, prin care să fie eliminat oxigenul din biomasa însilozată pentru a se realiza, în timpul cel mai scurt, condiții pentru fermentația lactică, anaerobă.

Porumbul tocat se află în stadiul de lapte-ceară la nivelul bobului, moment în care, în funcție de hibrid, planta are 1/3-2/3 frunze verzi și o umiditate de 60-70%. Este de mare importanță ca închiderea silozului să se facă în cât mai puține zile, pentru a împiedica fermentația nefavorabilă. Partea superioară a silozului se încheie sub formă convexă, cu un strat de masă verde de 20-30 cm care să etanșeze mai bine. Peste acesta se seamănă orz, care prin rădăcinile sale fixează partea superioară mai bine. Aceasta este soluția ecologică. Altfel, ideal este ca pentru etanșarea mai bună a silozului să se folosească folie de polietilenă și prelată, care se vor fixa cu diferite greutăți.

Silozul de porumb este murat și, implicit, bun de consum la 2-3 luni de la învelire. Pentru creșterea valorii fermentării „bune” (adică cea lactică, anaerobă) a silozului se folosesc adaosuri compuse din biopreparate și substanțe conservante.

Astfel se poate asigura vitelor o hrană ieftină și sănătoasă în sezonul rece!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: