Data publicării: 14 octombrie 2020

Lucerna este unul dintre cele mai utilizate alimente pentru vite. Din acest motiv, cei mai gospodari fermieri preferă ca pe timpul verii să ofere animalelor lucerna în cantități limitate, preferând să o păstreze pentru iarnă.

Atenție la scurgerile de lichide!

Una dintre primele condiții pentru a obține un siloz de calitate este legată de gradul de uscare al plantelor. În momentul cosirii, umiditatea acestora este de cca. 75 – 80%. Procesul de însilozare poate decurge normal atunci când plantele nu conțin mai mult de 60-65% apă. Acest procent se atinge, în zilele însorite, dacă planta cosită este lăsată pe loc timp de cinci – șase ore.

Însilozarea lucernei, fără reducerea umidității plantelor, se poate corecta prin adaos de ovăz, orz, iarbă de Sudan, din culturile ce nu se pretează pentru administrarea ca masă verde în hrana animalelor datorită conținutului ridicat de celuloză.

Este recomandabil ca masa verde cosită și pălită să fie însilozată în aceeași zi. Dacă acest lucru nu este posibil, a doua zi lucerna se ridică de pe pământ, dar numai după ce s-a scuturat de roua de peste noapte. Umplerea silozului se face vârfuită, iar masa vegetală este puternic presată după fiecare strat. Masa tocată se însilozează în straturi de 35-40 cm grosime, apoi se presează cu tractorul prin trecerea acestuia de 2-3 ori peste fiecare strat, pentru eliminarea aerului. După umplerea vârfuită a silozului, furajul se acoperă cu folie și prelată, bine fixate cu greutăți.

La extragerea din siloz, porțiunile mucegăite se vor îndepărta, deoarece acestea conțin produși toxici ce pun în pericol sănătatea animalelor. Cele mai afectate sunt femelele gestante, care fie vor avorta, fie vor naște produși neviabili. Același lucru se poate întâmpla și în cazul consumului de siloz înghețat. Lunile februarie și martie sunt considerate critice din acest punct de vedere, în special pentru oi și capre. De aceea, silozul înghețat se dezgheață mai întâi, după care se dă în hrana animalelor, dar nu mai târziu de trei-patru ore de la dezghețare, prevenindu-se astfel alterarea.

Aditivii de natură furajeră, biologică sau enzimatici mențin aciditatea din siloz la un pH de 4,5-5. Un astfel de siloz este mai bine consumat de animale, comparativ cu un altul mai acid (care este acru), obținut prin adaos de acizi organici sau anorganici.

Foarte important este ca silozul să fie astfel amplasat încât orice eventuale scurgeri de lichide (care în mod normal nu ar trebui să existe) să poată fi sesizate și captate. Aceste scurgeri conțin cantități importante de azot, care odată ajuns în sol poate provoca poluarea apei din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: