Data publicării: 12 aprilie 2021

Brânza este unul dintre cele mai consumate alimente din România. Avem șansa de a trăi într-o țară în care se prepară un număr impresionant de tipuri de brânzeturi. Un lucru de altfel firesc, dacă ne raportăm la faptul că și creșterea vitelor, oilor, caprelor reprezintă o tradiție.

Calitatea brânzei nu depinde numai de burduf!

Desigur că pentru a obține o brânză bună, trebuie ca animalele să beneficieze, pe de o parte, de hrană de calitate, iar pe de altă parte să crească în condiții bune. Este știut, de exemplu, că dacă o vacă trăiește într-un grajd mic, necurățat și prost aerisit, atunci și laptele său va avea un gust și un miros de amoniac. Imediat ce animalul este mutat afară sau într-un grajd bine aerisit și curat, situația se remediază.

Așadar, curățenia în spațiile în care trăiesc animalele influențează direct calitatea laptelui și a derivatelor sale. Pe de altă parte, gunoiul de grajd trebuie depozitat astfel încât compușii de azot pe care îi conține să nu ajungă în sol și, de acolo, în apa care alimentează fântânile din zonă. Căci dacă nu îi dorim în brânză, atunci cu atât mai puțin îi dorim în apa de băut!

Revenim la brânză, unul dintre cele mai consumate alimente din istoria românilor, dar și a unei însemnate părți a omenirii. Este un aliment hrănitor, sănătos, gustos și care poate fi consumat într-o multitudine de feluri, simplu sau în diferite combinații, preparat sau nu.

Și, pentru că am ajuns la acest capitol, amintim că astăzi este o sărbătoare mai puțin cunoscută: Ziua Internațională a brânzeturilor la grătar, care este marcată în fiecare an pe data de 12 aprilie. Dacă în SUA sandvișurile cu brânză la grătar au devenit foarte consumate în timpul Marii Crize din 1929–1933, pentru că reprezentau un aliment gustos, sățios și accesibil, în România brânza la grătar este un aliment mai degrabă exotic.

Tocmai de aceea, astăzi, când se marchează această zi, puteți face o încercare. Puteți să pregătiți versiunea tradițională sau să o condimentați cu slănină, ardei iute, murături, maioneză sau chiar ananas.

Și în timp ce savurați rezultatul, reamintiți-vă că o viață sănătoasă începe cu o apă și o hrană sănătoasă. Iar acestea sunt condiționate și de modul în care fiecare are grijă să gestioneze, așa cum se cuvine, gunoiul de grajd!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: