Continuăm să vă prezentăm aspecte rezultate din experiența fermierilor referitoare la semănatul florii soarelui. Unul dintre aspectele importante se referă la rotația culturilor.
Cultura de floarea-soarelui, o bună premergătoare a culturilor de toamnă
Floarea-soarelui este o plantă pretențioasă față de rotația culturilor, deoarece nu suportă monocultura, datorită atacului de boli (mană – Plasmopara helianthi, putregai alb – Sclerotinia sclerotiorum, putregai cenușiu – Botrytis cinerea, pătarea brună și frângerea tulpinilor – Phomopsis helianthi, alternarioză – Alternaria helianthi), dar și atacului de dăunători (gărgărița porumbului – Tanymecus dilaticollis, viermii sârmă – Agriotes spp.) și a atacului de lupoaie (Orobanche cumana).
Floarea-soarelui nu trebuie cultivată după plante atacate de putregaiul alb – soia, fasolea, năut, sfeclă, specii din familia cruciferelor (rapiță, muștar ş.a.), nici după plantele atacate de putregaiul cenușiu: cartof, sfeclă, in.
De asemenea, nu este indicată cultivarea după plante cu înrădăcinare adâncă, așa cum sunt lucerna, sfecla, sorgul sau iarba de Sudan. Nici după sfecla de zahăr nu este indicată plantarea de floarea soarelui.
În schimb, este recomandată cultivarea după porumb, cereale de toamnă și mazăre. Floarea-soarelui trebuie să revină pe același teren după minimum 4 ani (ideal 5-6 ani) și este o plantă premergătoare bună pentru culturile de primăvară, dar și pentru grâul de toamnă.
Pentru o producție bună e nevoie de o bază bună, așadar sămânța trebuie tratată adecvat, iar semănarea trebuie făcută la momentul optim și în anumite condiții.
Semințele utilizate trebuie să aparțină unui hibrid cu o bună adaptabilitate la condițiile din zonă. Semințele potrivite pentru semănat sunt cele cu puritate fizică de peste 98% și germinație de peste 85%. Totodată, ele nu trebuie să aibă spărturi sau fisuri, să fie cât mai uniforme și cu masa a 1.000 de boabe (MMB) cât mai ridicată.
Înaintea semănării este necesară tratarea semințelor cu un produs omologat împotriva bolilor și dăunătorilor specifici, enumerați mai sus.
În ceea ce privește alte aspecte legate de semănat, majoritatea cultivatorilor sunt de acord că este foarte important să fie urmate indicațiile producătorilor de sămânță. De la hibrid la hibrid, anumite caracteristici referitoare la distanța între rânduri, densitatea și epoca de semănat, tehnologia culturii pot varia semnificativ!