Campania agricolă de primăvară din acest an a început în condiții probabil nemaiîntâlnite până acum, cel puțin în partea de sud a țării. Pe de o parte, iarna foarte caldă și primăvara timpurie, iar pe de altă parte lipsa acută de precipitații fac ca unii fermieri să fie derutați.
Tocmai din acest motiv, vă prezentăm experiența mai multor fermieri, din diverse zone ale țării, referitoare la semănatul florii-soarelui, atât în ceea ce privește alegerea tipului de hibrizi, cât și în ceea ce privește stabilirea sezonului și a tehnologiei de semănat.
Știrea care, fără îndoială, a făcut pe toți fermierii să ridice sprâncenele a mirare vine din Dobrogea. Un celebru fermier de acolo, cu o experiență de peste 50 de ani a anunțat că a semănat floarea-soarelui pe aproximativ jumătate din suprafețele planificate încă din februarie. Decizia sa a fost determinată de mai mulți factori. Pe de o parte, temperaturile crescute și precipitațiile care au venit la sfârșitul lunii februarie au cântărit foarte mult. Apoi, interzicerea folosirii pentru tratamente a unor substanțe a atârnat și ea în balanță. Un semănat mai timpuriu, urmat de condiții favorabile, poate face ca plantele să ajungă la un grad de maturitate la care dăunătorii să nu mai poată provoca pagube semnificative. Desigur, presupunând că insectele nu se vor dezvolta și ele mai timpuriu…
În general, adâncimea de semănat este destul de mică, respectiv patru – cinci centimetri. Ca urmare, temperatura aerului influențează foarte mult germinația și dezvoltarea plantelor. În literatura „clasică” se consideră că perioada optimă de semănat este atunci când temperatura aerului la ora 7 dimineața depășește zilnic 7°C.
Densitatea de semănat recomandată este de 55.000 – 60.000 de boabe în solurile sărace și până la 65.000 boabe/ha în solurile fertile, spun fermierii.