Data publicării: 29 octombrie 2020

Continuăm prezentarea unor rețete de furaje, destinate hrănirii mai multor grupe de animale. Avantajul rețetelor prezentate este acela că se pot prepara în gospodărie, din ingrediente comune. Mare parte dintre componente sunt produse în ferme, iar celelalte se pot procura lesne.

4 linguri de ulei în plus pot însemna 100 de ouă suplimentare

Pentru 100 kg nutreț combinat pentru vaci de lapte se amestecă 60 kg uruială din boabe de porumb, 30 kg tărâțe de grâu, 3 kg cretă furajeră, 7 kg sare de bucătărie. Din acest amestec bine uniformizat se administrează zilnic câte 1,5 kg pentru o vacă în lactație.

Pentru tăurașii în vârstă de până la șase luni, la 100 kg amestec nutrețuri concentrate se prepară 45 kg uruială din boabe de porumb, 20 kg tărâțe de grâu, 30 kg uruială de ovăz, 3 kg cretă furajeră, 2 kg sare. Din acest amestec se administrează zilnic 0,3-0,5 kg pentru fiecare mânzat. Nutrețurile combinate rezolvă necesarul de concentrate din rație, celelalte categorii de furaje – fânuri (de preferat din lucernă), coceni, paie, sfeclă – se adaugă până la valoarea totală a rației zilnice, atât pentru tineretul taurin, cât și pentru vacile de lapte.

100 kg amestec de furaje pentru tineretul porcin se prepară prin amestecarea a 50 kg uruială din boabe de porumb, 10 kg uruială orz, 15 kg uruială ovăz, 10 kg tărâțe de grâu, 10 kg făină de lucernă, 3 kg cretă furajeră, 2 kg sare. Din acest amestec se administrează zilnic 0,5-1,5 kg pentru un animal, în funcție de vârstă.

Un amestec deosebit de util, mai ales la începutul primăverii, este cel pentru pui de găină cu vârsta cuprinsă între 5 și 40 de zile. 100 kg amestec cuprinde 37 kg uruială din boabe de porumb, 20 kg uruială orz, 20 kg uruială ovăz, 17 kg tărâțe de grâu, 3 kg lapte praf, 2 kg făină de oase, 1 kg sare de bucătărie. Din acest amestec bine uniformizat se administrează zilnic 1,5 kg pentru 10 pui, repartizat în 3 tainuri.

Pentru găini ouătoare, se folosește un alt amestec. Pentru obținerea a 100 kg se folosesc 60 kg uruială din boabe de porumb, 10 kg uruială orz, 12 kg uruială ovăz, 10 kg tărâțe de grâu, 4 kg făină de lucernă, 1 kg făină de oase, 1 kg sare de bucătărie, 2 l ulei de floarea soarelui. Din acest amestec, pentru 10 găini ouătoare se administrează zilnic 3 kg, porționat în trei tainuri. La rația zilnică se mai adaugă câte 4 linguri de ulei de floarea soarelui, peste cele 3 kg de amestec. Acest lucru, spune specialistul de la care avem rețeta, crește producția cu cel puțin 100 de ouă.

În sfârșit, pentru pui de curcă de până la 60 zile se recomandă amestecarea a 55 kg uruială din boabe de porumb cu 18 kg uruială orz, 12 kg uruială ovăz, 8 kg făină de lucernă, 4 kg lapte praf, 2 kg cretă furajeră, 1 kg sare. Creta și sarea trebuie să fie bine amestecate. Consumul zilnic este de 1,5-2 kg (în funcție de vârstă) pentru 10 pui de curcă.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: