Data publicării: 28 octombrie 2020

Furajarea animalelor este una dintre cele mai importante laturi ale activității dintr-o fermă zootehnică. În unele cazuri, compoziția amestecului de furaje este un secret bine păzit al gospodarilor. Totuși, majoritatea amestecurilor sunt unele consacrate.

Indiferent de rețetă, fânul nu trebuie să lipsească!

Amestecul de furaje administrat ar trebui, spun specialiștii, să difere de la un sezon la altul și în funcție de faza de dezvoltare a animalului. De asemenea, diferențierea se face și în funcție de scopul urmărit: creșterea în greutate, sporirea lactației, etc. În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre rețetele utilizate de către fermieri consacrați, care au fost de acord să le împărtășească și altora.

Un amestec foarte hrănitor pentru vițeii aflați în faza de înțărcare se pregătește din porumb 47%, șrot de soia și de floarea soarelui 32%, lucernă deshidratată 12%, drojdie furajeră 3%, zahăr 3%, carbonat de calciu 1%, făină de oase 0,5%, sare 0,5% și Zoofort sau alt complex de vitamine și minerale 1%. Pe lângă acest amestec, hrana vițeilor se suplimentează cu fân.

În timpul perioadei de îngrășare a vițeilor, specialiștii recomandă un alt amestec: porumb 35%, orz 20%, șrot de soia 12%, ciocălăi de porumb 11%, făină de mazăre 10%, melasă 9%, supliment vitamino-mineral 3%. Pe lângă acest amestec se mai furajează animalele și cu câte 2 kg de fân de lucernă.

În sfârșit, în timpul perioadei de finisare se crește procentul de porumb până la 40%, cel de orz la 27%, iar procentul de ciocălăi de porumb scade la 8%. Se renunță, în schimb, la făina de mazăre. Celelalte ingrediente se păstrează în aceleași proporții. Se continuă și suplimentarea cu lucernă.

Există, de asemenea, și nutrețuri combinate unice pentru perioada de finisare. Ele sunt preparate din fibroase (54,5% – paie de orz 18,2%, vreji de mazăre 18,2%, ciocălăi de porumb 9%, făină de lucernă 9,1%) și concentrate (45,5% – porumb 27,3%, orz 9,1% și tărâțe de grâu 9,1%). Acest nutreț are o bună concentrație atât în energie, cât și în proteine.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: