Data publicării: 29 septembrie 2020

Unul dintre secretele dezvoltării unei afaceri este acela de a face cât mai simplă munca și de a reduce eforturile necesare pentru realizarea aceleiași producții. În cazul unei ferme zootehnice, aceasta se traduce prin automatizarea unor procese, astfel încât să nu mai fie nevoie de intervenția oamenilor. Curățirea grajdurilor este unul dintre acestea.

Curățitorul cu lamă poate înlocui munca unui om

Procedeul pe care îl prezentăm este deja aplicat cu succes de mai mulți ani de către fermieri din mai multe zone ale țării.

Trebuie să spunem încă de la început că aplicarea acestei metode presupune luarea ei în calcul încă de la construcția sau de la renovarea grajdului.

Sistemul constă într-o racletă mecanică, gen lamă de buldozer, instalată pe două ghidaje, aflate pe lateralele grajdului, și care este trasă de două lanțuri înspre capetele grajdului. Contactoarele amplasate în ghidaje determină schimbarea sensului de tracțiune în momentul ajungerii la unul sau altul dintre capete.

În drumul său, racleta adună tot gunoiul de grajd de pe spațiul pe care îl parcurge. Ceea ce este important este ca podeaua să fie regulată, fără denivelări. Cele mai bune rezultate se obțin pe o podea de ciment sau pe una acoperită cu covor de cauciuc.

Din capătul grajdului, gunoiul se colectează fie clasic, cu lopata și roaba, fie cu încărcătoare frontale, în cazul grajdurilor de mari dimensiuni. Important de notat este că vitele învață, fără nici un efort, să pășească peste lamă, atunci când aceasta ajunge în dreptul lor. De notat este și că viteza lamei este redusă, de circa trei – patru metri/oră.

Complementar acestui sistem se adaugă canalele aflate în jurul zonei de staționare a vitelor, care colectează lichidele provenite din dejecții. Acestea sunt conduse spre un rezervor de colectare.

Pentru realizarea acestui sistem este necesar să se ia în calcul dimensiunea grajdului. În funcție de aceasta rezultă dimensiunea și greutatea lamei metalice și a lanțurilor care o tractează. În plus, se adaugă greutatea dejecțiilor, care depinde de numărul de vite găzduite. Toate acestea trebuie avute în vedere la stabilirea puterii motorului care antrenează sistemul.

Un astfel de sistem, în cazul unei ferme mai mare de 20 de vite poate înlocui munca unui om și, mai presus de toate, poate asigura condițiile pentru a evita poluarea cu azot a apelor din zonă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: