Data publicării: 16 iulie 2019

Una dintre metodele cele mai eficiente pentru reducerea cantităților de fertilizanți în agricultură constă în îmbinarea a două tehnologii de ultimă generație, disponibile acum și pentru fermierii români care doresc să le aplice. Cartarea agrochimică a terenurilor, combinată cu utilizarea mașinilor de distribuit îngrășăminte cu flux variabil, totul monitorizat prin satelit conduc la reducerea cu până la 25% a cantităților de azot folosite.

Un vis devenit realitate: fertilizarea cu flux variabil, monitorizată „din cer”

La una dintre cele mai mari ferme din România, aflată în zona de est a țării, de doi ani încoace se aplică o tehnologie modernă de fertilizare atât la pregărirea patului germinativ cât și în diferitele faze de vegetație a plantei cultivate.

Într-o primă etapă sunt prelevate probe de sol, după un algoritm bine pus la punct. Probele sunt analizate în laborator, apoi, pe baza rezultatelor, se realizează harta agrochimică detaliată a terenului. Harta georeferențiată prin coordonate GPS este încărcată în mecanismul de ghidare a utilajelor care vor distribui îngrășămintele pe teren. Tehnicienii IT adaugă în program și norma de îngrășăminte necesară, în funcție de cultură și de tehnologia adoptată. În momentul în care pleacă pe teren, calculatorul „știe” și transmite utilajelor, câtă substanță este necesară pe fiecare parcelă în parte. Totodată, utilajele de aplicare pot regla fluxul pe fiecare duză, astfel încât să aplice exact cantitatea necesară pe fiecare parcelă.

După semănat, terenul este urmărit din satelit. Gradul de răsărire și de dezvoltare al plantelor este evaluat zilnic și transmis calculatorului, care, pe această bază, face un calcul al azotului consumat, desigur corectat și în funcție de parametrii meteo din zonă. Astfel, la următoarea fertilizare se poate ști exact de ce cantități de îngrășăminte este nevoie pe fiecare parcelă în parte, la fiecare plantă. Rezultatul este că în loc să se aplice o cantitate medie, estimată de ochiul și experiența fermierului, pe toată suprafața, se aplică o cantitate calculată exact pentru fiecare plantă. Viteza de aplicare a tratamentelor nu scade, grație utilajelor cu flux variabil. În schimb, scade semnificativ cantitatea de îngrășăminte aplicată, au constatat fermierii.

Trebuie să mai adăugăm că softurile care permit o astfel de fertilizare sunt deja oferite la pachet cu utilajele de către dealerii din România. De asemenea, monitorizarea gratuită prin satelit pe unu – doi ani vine ca bonus. Iar amortizarea costurilor se face mai rapid, datorită scăderii cheltuielilor cu fertilizarea.

Recomandările editorilor pe teme similare: