Data public─ârii: 29 martie 2019

Continu─âm, a╚Öa cum am promis, prezentarea rezultatelor studiului efectelor culturilor de leguminoase asupra solului, realizat la cererea ╚Öi ├«n fermele membrilor unei asocia╚Ťii a fermierilor orienta╚Ťi spre agricultura durabil─â, dar ╚Öi rentabil─â economic.

Culturi cu beneficii multiple

La Span╚Ťoc, ├«n jude╚Ťul C─âl─âra╚Öi, ├«n condi╚Ťiile unui sol cu pH ridicat, care blochez─â fosforul, s-au cultivat n─âut, linte ╚Öi bob. A fost foarte interesant de urm─ârit dinamica azota╚Ťilor ╚Öi, mai ales, cea a sulfului:

╚śi ├«n jude╚Ťul Giurgiu, la Aduna╚Ťii-Cop─âceni, s-a observat acea╚Öi tendin╚Ť─â a culturii de linte, de a l─âsa ├«n sol un nivel ridicat de azot amoniacal, precum ╚Öi de sulf:

Cea mai mare surpriz─â a furnizat-o lupinul, o cultur─â cvasi-inexistent─â ├«n Rom├ónia, de╚Öi este men╚Ťionat─â at├ót ├«n Codul de bune practici agricole, c├ót ╚Öi ├«n normativele APIA, unde este recomandat─â pentru refacerea solului. Acesta a creat ├«n sol un nivel ridicat de azot amoniacal, fapt deosebit de pozitiv:

A╚Öa dup─â cum se poate vedea din cifrele prezentate mai sus, cultivarea leguminoaselor din speciile amintite duce, prin ea ├«ns─â╚Öi, la ├«mbog─â╚Ťirea solului cu minerale, astfel ├«nc├ót se reduce chiar p├ón─â la eliminare necesitatea de a mai aduce din afar─â un supliment de nutrien╚Ťi. Aceasta ├«n condi╚Ťiile ├«n care cultura realizat─â ╚Öi dezvoltat─â este una care are o valoare economic─â. A╚Öadar, o economie la fertilizarea viitoarelor culturi ╚Öi ob╚Ťinerea de venituri!

Concluzia vine de la sine: atunci c├ónd devine necesar─â o rota╚Ťie a culturilor, leguminoasele sunt o variant─â benefic─â, at├ót din punct de vedere al mediului, c├ót ╚Öi financiar!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: